Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, atenționări meteo COD GALBEN și COD PORTOCALIU de vreme extremă, în unele zone din țară au fost emise chiar atenționări COD ROȘU de vreme extremă. Fenomene vizate de meteorologi sunt: cantităţi de apă însemnate, grindină, intensificări puternice ale vântului, vijelii.

„În după-amiaza zilei de sâmbătă (13 iunie) şi în prima parte a nopţii de sâmbătă spre duminică (13/14 iunie), în Moldova, Transilvania, Maramureş, nordul Crişanei local în Muntenia şi zonele de munte vor fi perioade cu averse torenţiale, grindină de dimensiuni medii şi mari, vijelii, intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 70…80 km/h) şi frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 l/mp şi pe arii restrânse 50…80 l/mp”, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Conform ANM, în restul ţării, va fi valabil un Cod Galben de instabilitate, ce va expira marţi, la ora 10.00. „În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 40…60 l/mp”, menţionează sursa citată.

În cursul săptămânii viitoare gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat în cea mai mare parte a ţării.

În județul Bihor, un copil în vârstă de doar 4 anișori a fost luat de viitura puternică în satul bihorean Valea de Sus, din comuna Câmpani. Copilul se afla cu părinţii şi frăţiorul de un an într-o maşină şi, în drumul lor spre casă, trebuiau să treacă prin pârâul Valea Neagră. Când au ajuns în mijlocul văii, apa a crescut brusc, până la geamurile maşinii. Părinţii s-au dat jos, au luat copilul de 4 ani şi l-au dus la mal, iar apoi s-au întors după al doilea, moment în care copilul de pe mal a fost luat de ape, potrivit realitateadeoradea.net

În județul Bistrița Năsăud cele două coduri emise, COD PORTOCALIU și COD ROȘU, au lăsat în urma lor localități fără curent electric, gospodării inundate și sistarea alimentării cu apă potabilă, relatează realitateadebistrita.net

Și în județul Călărași pompierii militari din cadrul ISU Călărași sunt angrenați în mai multe misiuni contra-cronometru de salvare a locuințelor și gospodăriilor cetățenești afectate de precipitațiile abundente, scrie realitateadecalarasi.net

realitateadevalcea.net scrie că, din cauza vremii nefavorabile circulația rutieră a fost oprită pe tronsonul Horia – Cerna din județul Tulcea. Din cauza ploii torențiale, a cantității mare de apă și aluviunilor circulația rutieră a fost oprită pe ambele sensuri.

 

Articolul precedentBilanț coronavirus România: 275 de cazuri noi de infectare și 14 decese în ultimele 24 de ore
Articolul următor56 de localități din 17 județe, afectate de ploile abundente