Autoritățile din Africa de Sud, unde a apărut una dintre tulpinile Sars-Cov-2 despre care cercetătorii spun că sunt mai contagioase decât varianta inițială, au decis suspendarea programului de vaccinare cu serul produs de Oxford/AstraZeneca. Decizia a fost luată în urma studiilor care au arătat că vaccinul nu ar oferi o protecție suficientă.

Vaccinarea era programată să înceapă în următoarele zile, fiind programate pentru imunizare un milion de persoane. 

Studiul citat de autorități a fost realizat de Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, nefiind deocamdată analizat și de alte instituții din domeniu. Potrivit cercetătorilor, vaccinul britanic oferă ”o protecţie limitată împotriva formelor moderate ale bolii cauzate de varianta sud-africană, la adulţii tineri.” Serul ar fi eficient doar în proporție de 22% împotriva formelor moderate ale virusului, nefiind disponibile încă rezultate privind nivelul de protecție împotriva formelor severe.

”Este o problemă temporară, trebuie să suspendăm vaccinurile AstraZeneca până când vom rezolva aceste probleme”, a precizat ministrul sănătăţii, Zweli Mkhize.

Despre cele 1,5 milioane de doze de vaccin Oxford/AstraZeneca, care expiră în aprilie, autoritățile au precizat că vor fi păstrate până când oamenii de ştiinţă vor da indicaţii clare privind utilizarea lor.

Anunțul vine în contextul în care, luni, Africa de Sud, ţara cea mai afectată de coronavirus de pe continent, a primit prima tranșă de vaccin. În total, luna aceasta ar urma să ajungă în țară 1,5 milioane de doze produse de Serum Institute of India. 

Potrivit campaniei de vaccinare, primele doze erau destinate celor 1,2 milioane de lucrători din domeniul sănătăţii.

Ministrul Sănătății a dat asigurări că cetățenii vor beneficia de vaccinurile de la Pfizer/BioNTech (20 de milioane de doze) și Johnson&Johnson, fiind în desfășurare discuții și cu producătorii Moderna și Sputnik-V. 
”În următoarele patru săptămâni vom avea vaccinuri Johnson&Johnson şi Pfizer”, a adăugat Mkhize, citat de Agerpres.

Copreşedintele comitetului ştiinţific din ministerul Sănătății, Salim Abdool Karim, a avertizat că ”va dura mai mult timp pentru a fi produsă a doua generaţie de vaccin care să lupte împotriva tuturor variantelor coronavirusului.”

Potrivit programului de vaccinare, anul acesta ar trebui să fie imunizați aproximativ 40 de milioane de persoane, respectiv peste 67% din populație. 

Bilanțul epidemiei din Africa de Sud depășește 1,47 milioane de cazuri Covid-19 și 46.290 de decese.

Reamintim că mai multe țări au decis să administreze vaccinul AstraZeneca doar persoanelor cu vârste între 18 și 65 de ani.

Citește și: ”Vaccinul AstraZeneca este mai puțin eficient contra tulpinii sud-africane a COVID-19 – studiu”

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentTragedie fără margini: 15 morți și 160 de dispăruți. Noi informații după prăbușirea ghețarului din Himalaya
Articolul următorUn nou pachet de sprijin din partea României, pentru cetățenii din Republica Moldova