Carantina și izolarea scot și în această seară oamenii în stradă. Dupa ce aseară câteva sute de persoane au protestat față de restricțiile impuse de Guvern, astăzi oamenii s-au adunat din nou în fața sediului Executivului din Piața Victoriei. Asta, deși, protestele sunt interzise pentru că suntem în stare de alertă. 

 În plus, deși România este pe o pantă ascendentă în ceea ce privește numărul de noi cazuri, unii protestari contestă existența coronavirusului, alții nu poarta mască și nici nu păstrează distanțarea fizică. 

Protestatarii au strigat: „Jos legea carantinării”, „Toate partidele, aceeaşi mizerie!”, „Libertate”, „Jos Guvernul!”. Oamenii sunt nemulţumiţi de proiectul Guvernului care impune reguli stricte privind carantina şi izolarea. Ei spun, de exemplu, că masca nu îi ajută cu nimic, iar obligativitatea purtării ei este o „prostie”. De asemenea, ei susţin că epidemia este o conspiraţie la nivel internaţional. Tocmai de aceea, cei mai mulţi dintre protestatari nu poartă măşti de protecţie şi nu respectă distanţarea socială.

Proiectul privind carantinarea şi izolarea a fost dezbătut, luni, în Senat, iar discuţiile pe marginea sa vor continua şi marţi. După aproximativ două ore, vicepreşedintele Comisiei juridice Iuliana Scântei, care a condus şedinţa, a cerut reluarea dezbaterilor marţi, la o oră are va fi anunţată în cursul dimineţii.

„Având în vedere şi propunerea colegilor noştri din PSD, dorinţa fiind şi a noastră de a consolida toate textele pe cele două articole (…) care privesc conţinutul măsurilor de carantinare, respectiv de izolare, adică internare, şi modalitatea de aplicare a procedurii de contestare, primind chiar şi în cursul acestei şedinţe mai multe propuneri de amendamente şi având nevoie de timp să le integrăm, să decidem într-un final care sunt textele pe care le vom supune la vot, supun votului propunerea de a amâna această şedinţă până mâine, la o oră pe care o vom anunţa în cursul dimineţii şi vom transmite în timp util invitaţiile online. Şedinţa va fi publică”, a anunţat senatorul liberal, a cărei propunere a primit vot unanim.

La propunerea unui membru al comisiei, Iuliana Scântei a anunţat că va fi solicitat avizul CES asupra acestui proiect în regim de urgenţă. „Noi vom solicita astăzi cu termen de comunicare mâine ca să putem să finalizăm raportul şi sperăm ca CES să ne poată comunica în termenul solicitat acest punct de vedere cu privire la proiect”, a spus Scântei.

La şedinţă a fost prezent secretarul de stat din MAI Raed Arafat, iar ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a intervenit prin telefon. Au mai avut intervenţii telefonice reprezentanţi ai societăţii civile, avocaţi, medici.

Articolul precedentUn membru al personalului Ambasadei României la Washington a fost testat pozitiv cu COVID-19
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 22. Cei mai puternici oameni din lume, în pericol