Un câine şi trei pisici din Olanda au fost infectate cu noul coronavirus, a anunțat ministrul Agriculturii din această ţară.

„Toate dovezile arată că aceste animale au fost infectate de stăpânii lor”, a declarat Carola Schouten, citată de RTL. „Aşadar, dacă sunteţi bolnavi, nu vă îmbrăţişaţi pisica sau câinele”, a declarat ministrul Agriculturii, la postul de televiziune RTL, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Institutul Naţional pentru Sănătate din Olanda susține că riscul ca animalele de companie să îi infecteze pe oameni este foarte mic.

Alte infecţii detectate la animale au fost raportate ocazional în mai multe regiuni ale lumii în timpul actualei pandemii de COVID-19.

Un prim caz în care un câine a fost infectat cu noul coronavirus a fost raportat la sfârșitul lunii februarie la un pomeranian din Hong Kong. Cățelul nu prezenta simptome. Boala a fost transmisă de la stăpâna sa, infectată în februarie și vindecată pe 8 martie. Din păcate, primul câine infectat cu COVID-19 a murit  după ce a fost declarat vindecat și trimis acasă. Cățelușul a murit pe 16 martie, la trei zile după ce a ieșit din carantină. Avea 17 ani și suferea și de alte boli. 

Un al doilea caz de câine bolnav de coronavirus a fost depistat tot în Hong Kong, în a doua parte a lunii martie. Este vorba despre un ciobănesc german al cărei stăpân a fost depistat anterior cu COVID-19. Câinele a fost plasat în carantină după testare.

Pe 8 mai a fost anunțat primul caz de COVID-19 la pisici din Spania. A fost al șaselea caz de infecție la pisici la nivel mondial. Centrul pentru Investigarea Sănătăţii Animalelor (CReSA) a anunțat că pisica suferea şi de o problemă cardiacă şi a trebuit să fie eutanasiată. Animalul, cu numele „Negrito”, trăia alături de o familie în cadrul căreia mai multe persoane erau diagnosticate cu COVID-19. Pisica a fost adusă la un spital veterinar având dificultăţi de respiraţie, temperatură rectală ridicată, un nivel foarte redus al trombocitelor şi insuficienţă cardiacă, astfel că s-a decis eutanasierea ei. Necropsia efectuată ulterior a relevat prezenţa materialului genetic (ARN) al virusului SARS-CoV-2 în diverse mostre extrase, deşi încărcătura virală era redusă.

Cazuri de infectări cu COVID-19 la animale au mai fost raportate în Statele Unite, dar numai la feline – mici, adică pisici de casă, și mari – lei și tigri.

În aprilie au mai fost raportate două cazuri de pisici infectate în New York. La sfârșitul lunii aprilie, în Statele Unite a fost depistat primul câine infectat cu noul coronavirus. Mopsul Winston locuiește cu stăpânii săi în statul Carolina de Nord, care făceau parte dintr-un studiu epidemiologic legat de COVID-19 desfăşurat la Universitatea Duke.

La fel și câțiva tigri și lei de la Grădina zoologică din Bronx, New York. La jumătatea lunii aprilie, opt feline de la grădina zoologică erau infectate cu noul coronavirus. Animalele infectate se comportă normal, mănâncă bine şi nu tuşesc mult, potrivit anunțului gradinii zoologice. Felinele au luat virusul de la un angajat bolnav.

Articolul precedentCinci vaccinuri experimentale anti-COVID-19, testate pe om
Articolul următorCoronavirus România, bilanț oficial – 16.704 de îmbolnăviri. Câți români s-au vindecat