Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a lansat un apel luni autorităţilor din Belarus la „eliberarea imediată” a opozanţilor politici şi a reamintit că va impune sancţiuni „persoanelor responsabile” de represiunea din ţară, notează AFP, citat de Agerpres.

„UE aşteaptă din partea autorităţilor belaruse să asigure eliberarea imediată a tuturor persoanelor închise pentru motive politice înainte şi după alegerile prezidenţiale falsificate de la 9 august”, a scris Josep Borrell într-un comunicat.

„Este clar că autorităţile statului Belarus continuă să intimideze ori să permită intimidarea cetăţenilor săi şi că încalcă grosolan propriile legi naţionale şi obligaţiile lor internaţionale”, a subliniat Înaltul reprezentant al UE.

El s-a referit mai ales la cazul Mariei Kolesnikova, singura figură importantă a opoziţiei care a ales să nu se exileze în străinătate, despre care apropiaţi ai săi afirmă că a fost „răpită” luni dimineaţă.

„Aşteptăm ca autorităţile să pună capăt persecuţiilor politice”, a insistat Josep Borrell.

El a reamintit că UE va impune „sancţiuni persoanelor responsabile de violenţe, represiune şi falsificarea rezultatelor alegerilor”.

O manifestaţie a adunat duminică, pentru al patrulea weekend consecutiv, o mulţime uriaşă de peste 100.000 de persoane la Minsk, în pofida unei impresionante desfăşurări a forţelor de ordine şi chiar armatei în capitală. În total, 633 de persoane au fost arestate, potrivit autorităţilor.

Aleksandr Lukaşenko, 66 de ani dintre care 26 la conducerea Belarusului, continuă să excludă orice dialog şi caută sprijinul Moscovei.

Represiunea a fost deosebit de brutală în primele zile după alegerile de la 9 august. Cel puţin trei persoane au fost ucise, mai multe zeci rănite şi peste 7.000 reţinute în cursul primelor manifestaţii.

Articolul precedentApel pe Facebook pentru găsirea unui şofer român dispărut în Ungaria
Articolul următorÎnchisoare pe viaţă pentru autorul atentatului din noaptea de Anul Nou în 2017 de la Istanbul