Decizie istorică a partidului de guvernământ de a susține candidatura țării pentru aderarea la NATO, după decenii de opoziție față de accederea la alianța politico-militară.

Social-democrații aflați la guvernare în Suedia au transmis duminică un comunicat de presă în care își declară susținerea pentru aderarea țării la NATO, formând astfel o majoritate în parlament în favoarea acestei decizii.

Astfel, partidul a abandonat decenii de opoziție față de renunțarea la statutul de neutralitate, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Este de așteptat ca prim-ministrul Magdalena Andersson să anunțe cererea oficială în următoarele zile.

Ministrul suedez de externe, Ann Linde, a transmis pe Twitter: “Astăzi, Partidul Social Democrat Suedez a luat o decizie istorică de a spune <da> pentru a solicita aderarea la NATO. Invazia rusă a Ucrainei a deteriorat securitatea Suediei și a Europei în ansamblu“.

Anterior, Finlanda a confirmat azi că va solicita aderarea la NATO. Ambele state au rămas neutre timp de decenii, dar războiul inițiat de Rusia în Ucraina a schimbat sentimentul popular în favoarea aderării la NATO.  Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , a declarat că “uşa NATO este deschisă” pentru Suedia şi Finlanda.

Nevoile de securitate ale Suediei sunt cel mai bine deservite de apartenența la NATO. Credem că Suedia are nevoie de garanțiile formale de securitate care vin odată cu aderarea la NATO“, a declarat duminică prim-ministrul Magdalena Andersson, după ce partidul său a decis susținerea aderării la alianță. Magdalena Andersson a mai spus că, dacă Suedia ar fi singura țară din regiunea baltică care nu a aderat la NATO “am fi într-o poziție foarte vulnerabilă“.

Surse: CNNDW.

BIZIDAY

Articolul precedentBogdan Aurescu va participa luni la reuniunea de la Bruxelles a şefilor diplomaţiilor din statele membre UE
Articolul următorCFR Cluj a câştigat al cincilea titlu consecutiv. Victorie cu CS Universitatea Craiova, în penultima etapă a play-off-ului