Amplasat la aproximativ 200 de kilometri la vest de Tbilisi-ul Georgiei, stâlpul Katskhi este una dintre cele mai izolate biserici din lume

Câţiva călugări trăiesc aici izolaţi de lume. La baza stâlpului, o mănăstire și o capelă mică se văd în partea dreaptă. În stânga se află coloana de calcar înalt de 130 de metri, în toată gloria sa fascinantă.

Complexul Katskhi este unic. În jurul coloanei se află o biserică construită în secolele VI-VIII dedicată lui Maxim Mărturisitorul, un călugăr din secolul al VII-lea. Există, de asemenea, o cameră de înmormântare, o pivniță de vin, un perete cortină și trei chilii pustnicești.
În fiecare zi, călugării care trăiesc mai jos fac ascensiunea de 20 de minute printr-o scară subțire de metal bolțită pe partea stâncii. Pelerinajul zilnic de a spune rugăciuni în vârf se spune că îi apropie de Dumnezeu.
 
Sub coloană sau stâncă se află biserica nou construită din Simeon Stylites, mănăstirea și ruinele unui vechi zid și clopotniță.
Astăzi, stâlpul este încă celebrat pentru că este unul dintre cele mai sacre repere de pe Pământ. Călugării locali sunt acum singurii oameni de pe planetă cărora li se permite să urce 20 de minute în sus pe scara de oțel din partea coloanei până în vârf.
Imagine
Imagine
Imagine
 
Șeful mănăstirii, liderul Ilarion, spune pentru CNN Travel că, începând cu 2018, publicului i s-a interzis să escaladeze stâlpul pentru a vizita biserica de sus, de către un edict al patriarhului Ilia II, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Georgiene.
„Patriarhul a aprobat un ordin prin care a spus că numai călugării pot intra în biserică în vârful stâlpului. Până la răsturnarea acestui ordin, nu avem voie să lăsăm niciun vizitator sus”, spune Ilarion.
„Există multe istorii greșite care circulă despre stâlp, așa că este important ca oamenii să audă povestea corectă”, spune Ilarion.
„Primii călugări au început să trăiască în biserică în secolele al X-lea și al XI-lea și au locuit în vârful stâlpului. Astăzi nu mai trăiesc călugări, nu mergem decât să ne rugăm, apoi să ne întoarcem la mănăstirea de mai jos,” adaugă el.
Articolul precedentFosta mare glorie a baschetului american Kobe Bryant a murit, la doar 41 de ani, după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușit
Articolul următorUSR are sânge românesc?