Conform codului penal spaniol actual, persoanele declarate „handicapate” de către un medic pot fi sterilizate împotriva voinței lor. Ciudadanos a introdus recent un proiect de lege în fața Senatului și în Congres, în scopul de a scoate din codul penal sterilizarea forțată a persoanelor cu dizabilități.

Cristina Paredero avea 18 ani când a fost diagnosticată cu sindromul Asperger, o formă de autism. Diagnosticul a venit ca o ușurare pentru tânăra, care se luptase de ani buni pentru a identifica cauzele dificultăților sale. Dar a fost un șoc pentru părinții ei, care i-au înțeles greșit sensul. De atunci, au încetat să aibă încredere în capacitatea fiicei lor de a se preface pentru ei înșiși și au decis că cel mai bine ar fi fost supus unui proces de sterilizare. În cazul Cristinei, aceasta a autorizat procesul, dar a simțit presiunea exercitată de familia ei.

Cristina, care acum are 26 de ani, studiază jurnalismul și i-a luat câteva minute să-și spună povestea la Euronews. „Părinții mei au văzut întotdeauna Aspergerul meu ca pe o boală și nu ca o capacitate diferită”, a spus ea. „Mi-au spus în continuare că ar fi iresponsabil să fac sex, pentru că aș putea rămâne însărcinată; că nu aveam de gând să-mi asum responsabilitatea de a fi mamă; că, pe măsură ce eram Asperger, copiii mei se vor naște  Asperger; iar această insistență mi-a fixat în minte ideea că nu sunt capabil să am copii. ”

Abia după ani, după ce a vorbit cu psihologii și organizațiile care apără drepturile persoanelor cu dizabilități, a realizat că este perfect capabilă să fie mamă.„Pe măsură ce am crescut, am descoperit că profesioniștii cu care am vorbit aveau o părere complet diferită și mi-am dat seama că fusesem manipulată în beneficiul și liniștea sufletească a părinților mei, fără a ține cont de propriul meu interes.”

Cazul Cristinei este departe de a fi izolat. Mult mai multe femei cu dizabilități suferă de „discriminare subliminală” așa cum o numește Sara Giménez, parlamentară pentru partidul de centru-dreapta al lui Ciudadanos. „Există o atitudine discriminatorie față de femeile cu dizabilități. Sunt determinate să creadă că nu vor fi îngrijitoare bune. Societatea le predispune să creadă că nu vor putea fi mame, în loc să transmită că este dreptul lor și că, ținând cont de fiecare caz, li se vor oferi resursele necesare. Sistemul funcționează în sens invers ”, a declarat parlamentarul pentru Euronews.

Criticii spun că articolul intră în conflict cu Convenția internațională privind drepturile persoanelor cu dizabilități, pe care Spania a ratificat-o în 2008.

„În articolul 23, tratatul (…) spune că nu ar trebui să existe nicio discriminare pentru a începe o familie, pentru a se căsători sau pentru a alege liber dacă doresc să aibă copii. Și că li se va oferi, prin planificarea familiei, mijloacele necesare pentru a putea exercita aceste drepturi ”, a spus Giménez.

„În loc de sterilizare, ceea ce au nevoie de oameni este ca noi să lucrăm pentru a-i împuternici, a-i face să înțeleagă ce înseamnă să fii mamă sau tată și să le dăm instrumente pentru îndeplinirea sarcinii”, a declarat expertul legal al Plena Inclusión pentru Euronews.

Mai multe grupuri pentru drepturile omului au criticat Spania pentru că nu au respectat standardele europene și internaționale.

Articolul precedentBURKINA FASO – 36 de civili au fost ucişi şi trei răniţi, într-un atac asupra unor sate din provincia Sanmatenga, în nordul Burkinei Faso
Articolul următorVirusul din China care ucide se răspândește rapid!