Sorin Oprescu află astăzi dacă va rămâne sau nu în arest, în Grecia. Judecătorii au amânat decizia după ce au dezbătut ieri mai bine de 6 ore.

Sorin Oprescu rămâne în arest. Procesul de la Atena a fost suspendat, după mai bine de 6 ore de dezbateri și va fi reluat astăzi. Judecătorii eleni urmează să decidă dacă prelungesc detenția fostului primar general sau nu. În paralel, magistrații dezbat problema extrădării și cererea de azil politic depusă de Oprescu. 

Sorin Oprescu a contestat deja măsura preventivă sub care a fost plasat în urmă cu aproape două săptămâni, după ce a fost prins în Grecia. Tot astăzi, judecătorii de la Curtea de Apel din Atena ar urma să tranșeze și problema extrădării și cererea de azil politic depusă de fostul edil.

Judecătorii mai au la dispoziție aproape 30 de zile pentru a decide dacă Sorin Oprescu va fi trimis în România să-și execute sentința de 10 ani și 8 luni de închisoare. 

Fostul primar a spus în fața instanței a fost condamnat politic și că nu a avut parte de o judecată dreaptă. El a plecat din țară prin Vama Giurgiu, la sfârșitul lunii aprilie, cu două săptămâni înainte de condamnare. 

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, fiind acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din corupţie. În prima instanță, primise 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

Decizia a fost pronunțată de Curtea de Apel București după mai bine de 6 ani de procese, dosarul trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015.

Astfel, Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat, în variantă agravată, 6 ani închisoare pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu, 3 ani şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de spălarea banilor. După contopirea pedepselor, instanța aplică pedeapsa închisorii cea mai grea – 6 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 4 ani și 2 luni închisoare, urmând ca fostul primar al Capitalei să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani și 8 luni închisoare. Din această pedeapsă va fi dedusă perioada reținerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu de la data de 6.IX.2015 la data de 14.I.2016, inclusiv.

În 13 mai 2019, Sorin Oprescu fusese condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Amănunte, AICI

Articolul precedentOMS avertizează: Variola maimuţei, risc pentru sănătatea publică globală
Articolul următorValul scumpirilor continuă – Criza ia amploare, fermierii anunță că producția de grâu va fi redusă cu 15% în acest an