Guvernul sloven a decis, vineri, impunerea unei perioade de izolare de 14 zile pentru persoanele care vin în țară din România, Bulgaria, India, Bahamas și cinci regiuni ale Spaniei, pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, anunță agenția EFE.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile slovene au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare și tranzit pe teritoriul Republicii Slovenia, intrate în vigoare la data de 31 iulie 2020.

Noile condiții vizează cetățenii care vin din state cu risc epidemiologic ridicat, printre care și România, alături de alte țări europene, precum Bulgaria și Luxemburg.

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile slovene, cetățenii venind din România care intră în Republica Slovenia în scopul șederii (și nu al tranzitului) trebuie să intre în autoizolare timp de 14 zile la hotel sau în altă locație desemnată. Persoanele care nu pot indica o locație pentru efectuarea autoizolării vor fi plasate în carantină instituționalizată. Sunt exceptate de la măsura autoizolării/carantinei anumite categorii de persoane, cum ar fi persoanele aflate în tranzit sau transportatorii. Lista cu toate categoriile exceptate poate fi consultată pe site-ul Ambasadei României la Ljubljana, la adresa: https://ljubljana.mae.ro/sites/ljubljana.mae.ro/files/exceptii-lista.rosie.pdf

Cu privire la tranzit, autoritățile slovene au precizat că acesta este permis, cu condiția ca durata acestuia să nu depășească 12 ore. De asemenea, autoritățile locale pot solicita cetățenilor români care tranzitează teritoriul Republicii Slovenia spre alte state europene documente justificative privind dreptul de intrare pe teritoriul statului de destinație, precum și scopul deplasării. Cu toate acestea, persoanelor cu simptome clare de infecție (febră, tuse etc.) nu le va fi permisă tranzitarea teritoriului Republicii Slovenia.

Informații suplimentare cu privire la noile condiții sunt disponibile la următoarele linkuri: http://www.mae.ro/node/51929https://ljubljana.mae.ro/local-news/1433, https://www.policija.si/eng/newsroom/news-archive/103470-crossing-the-state-border-during-the-coronavirus-epidemic.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Ljubljana: +38615058294, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență (deces, accident cu victime, arestare), au la dispoziție telefonul de urgență al misiunii diplomatice: +38640980068.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://www.mae.ro/node/51929http://ljubljana.mae.ro/ și  http://www.mae.ro/.

Articolul precedentMasca de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice aglomerate în aproape jumătate din țară
Articolul următorMarea Britanie amână RELAXĂRILE anunțate pentru 1 august