Situatie interesanta in Serbia dar si in Macedonia de Nord. Ambele tari vor inchide complet circulatia incepand de vineri si pana marti pentru ca oamenii sa nu circule de sarbatori si sa raspandeasca virusul. Mai mult, bisericile sunt inchise in ciuda rugamintilor Patriarhului Serbiei.

Bisericile din Serbia şi Macedonia de Nord vor rămâne închise de Paşte, informează miercuri AFP. În ambele ţări majoritar ortodoxe se aplică interdicţii speciale de circulaţie de vineri seara până marţi.

Biserica Ortodoxă Sârbă a cerut ridicarea interdicţiei, pentru a permite credincioşilor să participe la slujba de Înviere. Preşedintele Aleksandar Vucic, care a anunţat măsura marţi seara, la televiziunea de stat RTS, a adăugat: ‘Îi voi cere în genunchi patriarhului să revină asupra cererii (…) dar cu siguranţă nu vom aresta preoţi’. El a precizat că susţine recomandările medicilor care au propus restricţia excepţională.

Biserica Ortodoxă din Macedonia de Nord le-a cerut enoriaşilor care doresc să meargă la biserică înainte de interdicţie să respecte instrucţiunile de distanţare socială şi să nu sărute icoanele.

În cele două state balcanice erau deja în vigoare restricţii de deplasare. Prelungirea măsurilor este una din cele mai severe decizii luate la Belgrad şi Skopje, apreciază AFP. În Serbia s-au înregistrat 4465 de cazuri de coronavirus şi 94 de morţi, la o populaţie de circa 7,1 milioane. În Macedonia de Nord, au decedat 44 din cei 908 de pacienţi cu COVID-19.

În Muntenegru, unde majoritatea celor 650.000 de locuitori sunt de asemenea ortodocşi, enoriaşilor li s-a interzis intrarea în biserici din 22 martie, pentru a se evita răspândirea virusului. Arhiepiscopul Amfilohie şi mai mulţi preoţi, care au încălcat interdicţia împreună cu el, au fost arestaţi duminica trecută, dar procuratura nu a luat încă o decizie în privinţa lor. 

 
Articolul precedentBulgaria închide complet capitala în weekendul de Paște
Articolul următorGrecia interzice complet orice deplasare în zilele de Paște