Rusia a anunțat că va adopta măsuri de răspuns la exerciţiul Defender-Europe 20 planificat în primăvară în Europa, dar într-un asemenea mod încât să nu genereze riscuri inutile, a declarat marţi ministrul de externe rus Serghei Lavrov. Avertismentul a fost lansat la o zi după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări că exerciţiul Defender-Europe 20, care va avea loc în lunile mai şi iunie, NU vizează Rusia, informează www.realitatea.net

Anunțul ministrului rus de Externe a fost făcut într-o întâlnire cu echipa redacţională a semioficiosului Rossiiskaia Gazeta, potrivit agenţiei de presă TASS., citată de Agerpres.

‘Bineînţeles, vom reacţiona’, a spus şeful diplomaţiei ruse, întrebat dacă Moscova va reacţiona în vreun fel. ‘Nu putem ignora procesele care provoacă o mare îngrijorare, dar vom răspunde într-o astfel de manieră încât aceasta să nu creeze riscuri inutile’, a adăugat ministrul rus.

În opinia sa, cei care organizează astfel de exerciţii, ‘total nejustificate’, ‘doresc să provoace măsuri de ripostă pentru ca tensiunile să escaladeze în continuare’.

În acelaşi context, el a subliniat că toate măsurile de răspuns luate de Rusia se vor desfăşura pe teritoriul ei şi nu pe teritoriul altor ţări.

În plus, Lavrov a atras atenţia asupra faptului că exerciţiile Defender-Europe 20 au fost declarate ca fiind americane, cu invitarea partenerilor din NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări luni că exerciţiul Defender-Europe 20, care va avea loc în lunile mai şi iunie ale acestui an, NU vizează Rusia, potrivit AFP.

Stoltenberg a mai precizat că Rusia şi celelalte ţări membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost informate despre acest exerciţiu de Washington, cu respectarea regulilor în domeniu.

Exerciţiile Defender 2020 vor fi cele mai mari manevre americane din ultimii 25 de ani în Europa. Circa 37.000 de militari soldaţi din 18 ţări urmează să participe la acest exerciţiu, care se va desfăşura în special în Germania, Polonia şi ţările baltice, potrivit euractiv.com.

Articolul precedentNUMĂR RECORD DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ ADOPTATE ÎNTR-O SINGURĂ ȘEDINȚĂ DE GUVERN
Articolul următorDouă nave de croazieră aflate în carantină pe mare