Rusia atacă în forță pe toate fronturile în Ucraina. Este a 17-a zi de război. Mai multe orașe au fost sub asediu. Armata lui Putin a lansat mai multe rachete, pentru a pătrunde în zonele strategice. Nikolaev, Mariupol, dar și în Kiev, rușii au continuat bombardamentele asupra civililor, scrie realitatea.net

 Capitala este în continuare atacată. Se așteaptă asaltul final asupra Kievului, cu trupe terestre, în timp ce convoiul de blindate înaintează. Ucrainenii sunt pregătiți, în timp ce rușii s-ar fi ascuns în pădurile din jurul Kievului și așteaptă momentul potrivit. Primele bombardamente în orașe din vest – Luțk și Ivano-Frankvist și centru – Dnipro arată schimbarea strategiei rușilor, după ce în primele două săptămâni atacurile au vizat capitala Kiev și orașele din sudul și estul țării. Se știe că foarte mulți ucraineni s-au retras în vestul țării de bombardamente. Mariupol, portul strategic pe care Putin îl vrea încă din 2014 este în continuare sub asediu.

Sâmbătă sunt anunțate noi culoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupolul asediat și din Sumi. Cea de-a doua centrala nucleară ocupată de ruși, Zaporojie este acum bază militară. Armata lui Putin îi ține sub control pe toți tehnicienii ucraineni și un singur reactor din cele 6 mai este în funcțiune. Soldații lui Putin l-au vânat și pe primarul orașului Melitopol până când au reușit să-l răpească. O cameră de supraveghere ar fi surprins și momentul în care rușii îl iau pe sus, cu o pungă pe cap. Oamenii au ieșit în stradă sâmbătă și cer eliberarea acestuia.

UPDATE 10.00 – Revoltă la Melitopol după ce trupele rusești l-au capturat pe primarul orașului. Oamenii cer eliberarea lui Ivan Fedorov, de 33 de ani.

UPDATE 9.50 – Depozitul de muniții din Vasilkiv, dinregiunea Kiev, a luat foc. Potrivit poliției , incendiul a izbucnit în urma unui atac puternic rusesc cu 6 rachete pe aerodromul militar local, din dimineața zilei, în jurul orei 7 a.m.

UPDATE 9.20 – Blindatele rusești se apropie de Kiev. Cea mai mare parte a forțelor terestre ruse se află  la aproximativ 25 de kilometri (15,5 mile) de centrul capitalei Ucrainei. Ultimele date privind poziția convoiului rusesc au fost prezentate de Ministerul britanic de Apărare., pe baza celei mai recente evaluări a serviciilor de informații, anunță CNN.

UPDATE 8.20 – Imagini din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, bombardat pentru prima oară de ruși.

UPDATE 8.00 – În urma bombardamentelor rușilor, un depozit de alimente congelate a luat foc în Brovary, din suburbiile Kievului. Potrivit primelor informații, nu s-au înregistrat victime, potrivit Nexta.

UPDATE 7.30: Țările din Europa de Est se confruntă cu o provocare uriașă de a integra milioanele de refugiați care fug din Ucraina, iar atitudinea primitoare de acum s-ar putea schimba, scrie The Guardian.
„Cei care ajung acum pe teritoriul UE sunt bine calificați și răspund cererii de forță de muncă”, a spus Sieglinde Rosenberger de la Universitatea din Viena, care avertizează însă că atitudinea primitoare s-ar putea schimba.

UPDATE 7.15 – Cel puțin 8 explozii au fost auzite în orașul Vasilkiv, din apropierea capitalei – Kiev. A fost bombardat aeroportul local

UPDATE 7.00 – Uriașul convoi militar rusesc care era în afara capitalei ucrainene, Kiev, săptămâna trecută, pare să se fi dispersat, în timp ce orașul, bombardat permanent, se pregătește pentru un posibil atac la sol. Potrivit Maxar Technologies, imaginile din satelit arată că coloana lungă de 64 km (40 mile) de vehicule, tancuri și artilerie s-a rupt și a fost redistribuită.

UPDATE 6.30 – Primarul orașului Luțk , din nord-vestul Ucrainei, a anunțat bilanțul victimelor bombardamentelor aerodromului:  4 militari uciși și alți 6 răniți.

UPDATE 5.00 – Și în dimineața zilei de sâmbătă au fost auzite bombardamente în Kiev. Continuă luptele în jurul Kiev, în Bucha, Irpin și Hostomel. Pe măsură ce forțele ruse intră din mai multe direcții, este evidentă strategia rușilor: „de a înconjura complet orașul, de a înfometa populația orașului, de a bombarda continuu orașul și apoi, în cele din urmă, de a încerca să răstoarne guvernul lui Zelenski”, potrivit CNN.

Rusia nu renunță la noi acuzații. Moscova susține că a descoperit dovezile privind eforturile Ucrainei de a ascunde cercetările realizate cu privire la armele biologice, a susţinut ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, întrunit la solicitarea Rusiei pe motivul că Ucraina produce arme biologice. Drept răspuns, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, spune că afirmaţiile lui Nebenzia sunt o încercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, Rusia fiind cea care deţine, în realitate, un program al armelor biologice, conform BBC.

Între timp, după 17 zile de război, cel mai recent bilanț ONU arată că 564 de civili au murit până acum în războiul din Ucraina, dintre care 41 de copii. În același timp, numărul persoanelor care au părăsit Ucraina de la începerea invaziei militare ruse a depăşit 2,5 milioane, a anunţat Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), informează DPA, conform Agerpres. Astfel că peste 1,5 milioane de oameni au plecat din Ucraina spre Polonia, aproximativ 225.000 spre Ungaria, 176.000 spre Slovacia şi 282.000 spre alte ţări europene.

Mai multe informații pe realitatea.net.

Articolul precedentGuvernul a abrogat Ordonanța de Urgență privind Formularul digital de intrare în România – Actele normative aprobate de Executiv
Articolul următorPorturi închise din cauza vântului puternic