Rusia face planuri pentru a anexa mai multe părţi ale Ucrainei, după scenariul pe care l-a folosit la anexarea Crimeei în 2014, relatează CNN, citând afirmaţii ale purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

Rusia, susţinută de Iran pentru invadarea Ucrainei. Vladimir Putin şi-a încheiat primul său summit major în afara Rusiei de la invazia Ucrainei cu sprijinul Iranului pentru răspunsul său faţă de NATO, cu o dispută cu Turcia asupra Siriei şi cu semne de progres în ceea ce priveşte ridicarea blocadei ruse asupra cerealelor ucrainene, comentează The Guardian. 

Casa Albă a transmis că summitul de la Teheran, cu participarea lui Vladimir Putin, a preşedintelui iranian, Ebrahim Raisi, şi a preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a arătat cât de izolat a devenit liderul rus – opinie care nu e împărtăşită de Moscova, potrivit căreia Rusia a rămas respectată în Orientul Mijlociu.

Într-o zi de intensă diplomaţie care a implicat discuţii bilaterale, urmate de un summit trilateral pe tema situaţiei din Siria, Putin l-a lăudat pe liderul turc pentru că a mediat discuţiile privind exportul de cereale din Ucraina, spunând că au existat unele progrese.

Paşii pe care îi plănuieşte Rusia ar putea include referendumuri „false”, instalarea de oficiali nelegitimi pro-ruşi, stabilirea rublei ruseşti ca monedă oficială şi forţarea cetăţenilor ucraineni să solicite cetăţenia rusă, a declarat John Kirby.

Kirby a avertizat că SUA vor pedepsi Rusia cu sancţiuni suplimentare pentru încercările de a anexa în continuare teritoriu ucrainean şi a anunţat intenţia  Casei Albe de a acorda asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în cursul acestei săptămâni. 

„Rusia începe să lanseze o versiune a ceea ce aţi putea numi un manual de anexare, foarte asemănătoare cu cea pe care am văzut-o în 2014”, a spus Kirby reporterilor de la Casa Albă. El a susţinut că potenţialele referendumuri ar putea avea loc în curând.

„Kremlinul nu a dezvăluit calendarul pentru referendumuri, dar împuterniciţii ruşi din aceste teritorii susţin că vor avea loc în cursul acestui an, posibil împreună cu alegerile regionale din Rusia din septembrie”, a spus Kirby, enumerând regiunile Herson şi Zaporojie, împreună cu regiunile Doneţk şi Lugansk, ca ţinte probabile ale planurilor de anexare ale Rusiei.
Dezvăluirea că Rusia ar putea trece la anexarea unor părţi ale teritoriului ucrainean este cea mai recentă încercare a SUA de a anticipa planurile Moscovei, dezvăluindu-le din timp. Biden şi alţi oficiali au avertizat că Rusia plănuieşte o invazie a Ucrainei în săptămânile înainte de lansarea acesteia la începutul acestui an, comentează CNN.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET. ”Nimic nu este pierdut atât timp cât credința este în picioare”
Articolul următorCele mai mari temperaturi înregistrate vreodată în mai multe țări din Europa. Tot mai multe țări, DISTRUSE de INCENDII