Celulă de criză convocată de președintele Emmanunel Macron după haosul declanșat în Franța de moartea unui tânăr de 17 ani ucis de poliție.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a convocat joi o reuniune de criză şi a denunţat \”violenţe nejustificabile\” după a doua noapte de ciocniri declanşate de moartea unui adolescent ucis de poliţie în apropiere de Paris.

În deschiderea reuniunii celulei de criză interministeriale pe care a convocat-o la Ministerul de Interne, Macron a denunţat \”violenţe nejustificabile\” împotriva \”instituţiilor şi Republicii\”.

Președintele Franței și-a exprimat dorinţa ca \”orele următoare\” să fie cele ale \”reculegerii\” şi \”respectului\”.

Imagine

Foto: Profi Media

Fotbalistul francez Kylian Mbappe a scris pe Twitter, cu privire la tragedie: „Sufăr pentru Franța mea”.

MARȘ organizat JOI în memoria lui Nahel

La iniţiativa mamei victimei, care şi-a împărtăşit sentimentul de \”revoltă\”, un marş urmează să aibă loc de la ora 14.00 (12.00 GMT) la Nanterre, sub o supraveghere strictă din partea poliţiei.

După moartea lui Nahel M., un adolescent de 17 ani, în timpul unui control rutier marţi, tensiunile au crescut progresiv în suburbia pariziană, după care, în noaptea de miercuri spre joi, incendierile și ciocnirile cu poliția s-au extins în alte oraşe.

Macron a denunţat „violenţe nejustificabile” împotriva „instituţiilor şi Republicii”.

 

Imagine

Foto: Profi Media

Violenţele s-au extins în Franţa în a doua noapte consecutivă de proteste faţă de uciderea unui adolescent de 17 ani de către un poliţist, la un control rutier.

Tensiuni au izbucnit, de asemenea, în mai multe oraşe franceze, printre care Marsilia, Nantes, Bordeaux şi Roubaix, dar și la Toulouse, Lyon, Dijon şi Nisa. Până la ora 2.00 noaptea, numai în regiunea pariziană au fost reţinute 77 de persoane în timpul protestelor violente.

Zeci de maşini şi pubele au fost incendiate la Nanterre, oraşul de la periferia Parisului unde a avut loc tragedia.

În alte localităţi de lângă Paris au fost incendiate, între altele, o primărie, numeroase maşini, un autobuz şi chiar un tramvai. A fost atacat cu artificii şi postul de control de la intrarea unei mari închisori, dar agresorii nu au reuşit să pătrundă în incintă.

„Primării, şcoli şi comisariate au fost incendiate sau atacate”, a anunțat ministrul de interne Gérald Darmanin pe Twitter, precizând că 150 de persoane au fost arestate în ultima noapte de tensiuni.

Cum a fost UCIS tânărul de 17 ani de polițiști

Evenimentul declanşator al noilor violenţe s-a petrecut marţi, când Nahel M. a fost împuşcat mortal de la mică distanţă de un poliţist pe motocicletă la Nanterre, în departamentul Hauts-de-Seine, la 15 km vest de Paris.

Versiunea poliţiei conform căreia tânărul l-ar fi lovit cu maşina pe poliţist a fost infirmată de un video în care se aud cuvintele \”o să-ţi iei un glonte în cap\”, fără ca autorul lor să poată fi identificat.

Poliţistul suspectat că a tras, aflat acum în arest preventiv, urma să fie prezentat în faţa unui judecător în vederea unei eventuale inculpări, potrivit AFP, citată de agerpres.ro.

Familia lui Nahel a depus o plângere împotriva poliției pentru „minciună”.

Avocatul familiei tânărului de 17 ani, Yassine Bouzrou, a declarat că apărarea Poliției nu este justificată, pentru că din imagini se vede „în mod clar un polițist care ucide un tânăr cu sânge rece”, potrivit BBC.

Moartea lui Nahel a relansat controversa legată de acţiunea forţelor de ordine în Franţa, unde în 2022 s-a înregistrat un număr record de 13 decese după refuzuri de supunere la controale rutiere.

Franţa a fost în mai multe rânduri teatrul unor violenţe urbane declanşate de moartea unor tineri, adesea proveniţi din rândul imigraţiei maghrebiene şi din alte ţări de pe continentul african, în urma intervenţiilor poliţiei. În 2015, decesul a doi adolescenţi urmăriţi de forţele de ordine a provocat revolte care au durat trei săptămâni.

Articolul precedentRomânia are șanse ca până la sfârșitul anului să adere la spațiul Schengen – Anunțul europarlamentarului Siegfried Mureșan
Articolul următorNorul de fum din Canada ajunge în România