Polonezii au ieșit în stradă pentru a susține apartenența țării la Uniunea Europeană. Cetățenii se tem de organizarea unui „Polexit”, o ieșire a țării din blocul european, după modelul Marii Britanii. Totul, după ce judecătorii Curții Constituționale au respins întâietatea dreptului european în fața celui naţional. 

Zeci de mii de oameni au protestat în capitală şi în alte oraşe din Polonia, pentru a transmite mesajul ferm că susţin apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană.

Protestele au fost susținute de Opoziție, după ce Tribunalul Curții Constituționale, dominat de judecători favorabili guvernului conservator, au decis că unele articole din tratatele europene sunt incompatibile cu Constituţia Poloniei.

Protestatarii au fluturat drapelul Poloniei, dar și al Uniunii Europene, și au scandat „Rămânem”. Manifestațiile au continuat și seara, iar piața principală din Varșovia s-a transformat într-o mare de luminițe, după ce participanții la miting și-au aprins lanternele de la telefoanele mobile.

Tensiunile Guvernului de la Varșovia cu Bruxelles-ul au alimentat temerile cetățenilor că ar putea avea loc, în cele din urmă, un „Polexit”, o ieșire a țării din blocul european, după modelul Marii Britanii.

Un discurs de susținere a aparteneței Poloniei la Uniunea Europeană a fost ținut în fața mulțimii de la Varsonia de Donald Tusk. Fostul preşedinte al Consiliului European le-a cerut cetățenilor „să apere o Polonie europenă”. 

FOTO: Profi Media

Sursa: Realitatea de Diaspora