O româncă a fost depistată pozitiv cu coronavirus în timp ce se afla în vacanță cu soțul ei în Grecia, anunță Realitatea PLUS. Este primul caz de COVID-19 confirmat în rândul turiştilor străini în insula grecească Creta. Femeia își va petrece concediul în Grecia în carantină.

Autorităţile sanitare au intrat în alertă de joi pentru a o localiza şi a-i transmite rezultatul testului făcut la intrarea în Republica Elena. Românca a intrat în Creta în urmă cu două zile. Ea a fost testată la intrarea în țară și ieri (vineri – n.red.) a venit rezultatul pozitiv. Femeia se află acum izolată într-o cameră de hotel, unde va sta în următoarele două săptămâni. 

MAE a anunțat că femeia se află în autoizolare iar duminică urmează să fie cazată la un hotel pentru perioada carantinei de 14 zile.

„Cu referire la situația unui turist român depistat pozitiv cu COVID-19 la sosirea în Insula Creta, MAE precizează că, potrivit informațiilor preliminare comunicate de autoritățile elene la solicitarea reprezentanților misiunii diplomatice a României la Atena, persoana în cauză a sosit în Republica Elenă la data de 2 iulie cu o cursă aeriană charter cu escală la Atena, destinația finală fiind Insula Creta. Toți pasagerii cursei aeriene respective au fost testați la sosire pentru COVID-19, iar rezultatele testelor prelucrate până la acest moment au confirmat un singur caz pozitiv. În prezent, cetățeanul român este în autoizolare la hotel urmând ca, în cursul zilei de 5 iulie, să fie transportat la o unitate hotelieră desemnată ca locație pentru carantină”, a anunțat MAE.

„Coform datelor oficiale comunicate de către autoritățile elene, o anchetă epidemiologică vizând contacții direcți ai persoanei depistate pozitiv este în curs. Persoanele depistate pozitiv vor fi plasate în carantină, iar cele cu rezultat negativ al testării își vor putea continua sejurul”, a mai transmis ministerul. 

„Ministerul Afacerilor Externe continua să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de trecere al frontierei menționat și continuă dialogul susținut cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs”, se menționează în comunicatul MAE.

În întreaga Grecie au fost confirmate până în prezent cinci cazuri în rândul turiștilor sosiţi pe aeroporturi. Este vorba despre trei femei, din Suedia, Serbia şi românca din Creta, precum şi un cuplu grec.

La intrarea în Grecia sunt efectuate teste aleatorii pentru COVID-19 în rândul turiştilor străini. Până la aflarea rezultatului, cei testaţi sunt obligaţi să stea în izolare la adresa comunicată autorităţilor.

Turiştii străini testaţi pozitiv în Grecia sunt plasaţi 14 zile în izolare în hoteluri de carantină, dacă nu necesită spitalizare. 

Articolul precedentȘcolile ar putea rămâne închise și la toamnă. Guvernul ia în calcul varianta cursurilor ONLINE
Articolul următorBilanțul infectărilor cu COVID-19 în România se menține ridicat. Alte 391 de noi cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate astăzi