Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, joi, la Palatul Cotroceni, de şeful statului Klaus Iohannis. Președintele României a anunțat modul în care țara noastră se implică să-i sprijine pe locuitorii din Ucraina. Țara noastră o să devină un hub regional de direcționare a resurselor umanitare către Ucraina.

„Vreau să transmit aprecierea României pentru efortul susținut al Comisiei Europene în ceea ce privește menținerea unității în ceea ce privește impunerea sancțiunilor.

Ne aflăm într-o situație fără precedent, generată de agresiunea neprovocată, ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei. Amenințarea nu este doar la adresa Ucrainei ci și împotriva alianței nord-atlantice.

Vreau să îi mulțumesc președintei Ursula von der Leyen pentru eforturile depuse în vederea organizării unui hub în România pentru transmiterea ajutoarelor umanitare către Ucraina. Vom depune toate eforturile pentru ca acest hub să fie disponibil cât mai rapid posibil”, a spus Klaus Iohannis.

„Acest centru o să fie unul mare. Va permite centralizarea resurselor către Ucraina, dar și spre Republica Moldova. Noi credem că situația în Ucraina se va degrada, iar nevoia de ajutor va crește semnificativ. Vom lucra în etape și împreună cu Comisia Europeană. Centrul se va institui sub umbrela Resc EU. Vom avea cea mai mare parte a sarcinilor și vom avea rol de gazdă. Va lucra cu toți actorii implicați în ajutorul umanitar.

Acest coridor va necesita negocieri și cu autoritățile centrale și locale din Ucraina. Aceste ajutoare trebuie să ajungă și în zonele unde e activitate militară. Aceste lucruri vor fi foarte complicate. Până când o să funcționeze o să dureze câteva săptămâni”, a spus Klaus Iohannis.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a întâlnit în această dimineață cu președintele Klaus Iohannis. Cei doi au discutat, la Palatul Cotroceni, despre situația din Ucraina și despre sprijinul pe care Europa îl acordă refugiaților. Vizita șefei executivului european în România vine în contextul în care țara noastră a decis să fie un hub care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale către Ucraina. 

Klaus Iohannis nu vrea să mai depindem de Rusia: „Este clar că dependența UE de gazul rusesc trebuie terminată”

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentBilanț coronavirus 3 martie: 5.953 cazuri noi și 114 decese
Articolul următorALERTĂ: Tentativă de fraudă cu donații false pentru cauza Ucrainei propagată prin e-mail