Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a fost invitatul Alexandrei Păcuraru în emisiunea Legile Puterii, de la Realitatea PLUS. Discuția s-a concentrat pe problemele din economia României, cauzate de incidența coronavirusului.

Mihai Daraban: „HoReCa este cel mai benign sector care poate propaga acest virus. Iar trebuie să adoptăm un model copy-paste. (…) Cea mai mică problemă în Turcia vine din sectorul HoReCa. (…) Au dreptul să stea fără mască doar când mănâncă fără mască. (…) La noi marile problem apar din transportul în comun. (…) Și la aeroport am văzut niște anomalii. (…) Totul e din management. (…) HoReCa e ușor de reglementat la nivel de măsuri anti-COVID. (…) Am avut discuții cu premierul Orban încă de la începutul pandemiei (…) Ne-am bătut pentru măsurile care s-au luat. Pandemia ne-a prins fără a avea o relaxare bugetară ca în țările occidentale. (…) A venit decontul în timpul pandemiei. (…) Măsurile luate au fost maxim la confortul bugetar din timpul pandemiei. (…) România este foarte polarizată. (…) Economia noastră se bazează pe 12.000 – 15.000 de firme care contează. (…) Eu nu aș mai impozita micro-întreprinderile, le-aș cere doar să aibă patru angajați și să plătească contribuțiile angajaților. (…)”  

Mai mult, Mihai Daraban consideră că industria românească nu vine cu produse cu valoare adăugată semnificativă, care să conteze pe piața globală. De asemenea, șeful Camerei de Comerț și Industrie a României a vorbit și despre exporturile țării noastre.

Mihai Daraban: „Pe mine mă bucură măsurile luate în Germania. Noi avem 23.000 de firme cu capital german în România. (…) Suntem foarte dependenți de economia vest-europeană la nivel macro. (…) Primii 100 de exportatori realizează 54% din total. Din aceștia, doar trei sunt firme românești. Și sunt statististici ale statului, nu ale Camerei de Comerț și Industrie. (…) 75% din comerțul nostru exterior merge în Uniunea Europeană.”  

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentPacienții COVID asimptomatici vor putea fi tratați la domiciliu
Articolul următorVIDEO Confruntare incendiară la Realitatea Plus între Cristian Rizea și Mohammad Murad. Omul de afaceri s-a jurat pe Coran