Sute de medici şi angajaţi din sistemul sanitar protestează în Spania faţă de lipsa de strategie a autorităţilor în condiţiile actualei pandemii. Cel mai sonor protest a fost la Barcelona, unde medicii rezidenţi şi-au dat hainele jos ca să arate că au ajuns la capătul răbdării, potrivit euronews.com. Sute de rezidenți condamnă lipsa de empatie a guvernului catalan care nu le mărește salariile de mulți ani și îi exploatează de mai bine de jumătate de an în ture fără sfărșit.

Rezidenții catalani sunt în grevă de mai multe zile, la fel ca și medicii de la 112 Madrid, care vor fi însoțiți la proteste și de colegii lor din toată regiunea, relatează mediafax.

Peste 50.000 de medici s-au infectat în primele luni ale pandemiei, în Spania, când au crezut că lupta cu Covid-19 era misiunea generației lor.

Mulți angajati din sistemul sanitar spaniol suportă acum efectele psihologice, care le resimte toată societatea spaniolă, la fel cum s-a întâmplat acum un secol.

Mai mulți directori din guvernul regional al Madridului au demisionat ieri de la conducerea administrației sanitare, în timpul valului de proteste organizate de sindicatele medicilor.

„Noi am crezut din prima zi că pentru asta ne-am făcut medici și infirmieri. Și ne-am luptat, nu cu curaj, ci mai degrabă cu entuziasmul dat de faptul că noi pentru asta ne-am pregătit. Acum am văzut că e un maraton și începe să aibă efecte la nivel psihologic.

Epidemia din 1918 a lăsat o atmosferă de anxietate și de depresie în Europa, care a durat mai mulți ani. A durat 4 – 5 ani ca să treacă și cred că acum va fi la fel”, spune Cesar Carballo, medic la Spitalul Ramon y Cajal din Madrid.

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentPandemia a afectat grav economia Republicii Moldova
Articolul următorFiecare bucureștean pierde 3.000 de euro pe an din cauza poluării