Lombardia, prima regiune din Europa afectată grav de epidemia de coronavirus, în februarie şi martie, a ajuns din nou în linia întâi! Numărul de cazuri a crescut brusc și a fost anunțată reimpunerea interdicțiilor de circulaţie. Măsura va intra în vigoare de joi, înainte de miezul nopţii, și va dura trei săptămâni.

Măsurile din Lombardia sunt valabile, într-o primă etapă, până pe 6 noiembrie. În ultimele zile, la nivelul întregii Italii s-au înregistrat peste 10.000 de cazuri noi, zilnic. Lombardia, alături de regiunile Veneto şi Emilia-Romagna reprezintă motorul economic al Peninsulei. 

În afară de interdicţia de circulaţie, va fi restricţionat şi comerţul. Vor fi închise toate magazinele medii şi mari, cu excepţia celor care vând produse de primă necesitate, cum ar fi alimentele şi medicamentele. Restaurantele se închid deja la miezul nopţii încă de sâmbăta trecută, iar activităţile sportive de amatori sunt interzise. După ora 18, în nicio zonă publică nu se mai pot consuma alimente sau băuturi, restaurantele se închid la ora locală 24.00, iar cluburile de noapte și discotecile nu mai pot funcționa. De joi, între miezul nopții și 5 dimineața, sunt introduse restricții de circulație, iar de la sfârșitul acestei săptămâni, de sâmbătă, vor fi interzise și activitățile sportive, cu excepția celor cu participarea profesioniștilor.

În Italia se înregistrează de vinerea trecută circa 10.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus în fiecare zi, însă până acum nu au fost reintroduse restricţii atât de drastice.

Luni, în regiunea cu capitala la Milano s-au raportat 1.678 de cazuri noi, dintr-un total de 8.338 la nivel naţional.

Sâmbăta trecută, în Lombardia apăruseră deja 2.975 de cazuri, un sfert din totalul pentru întreaga Italie. În intervalul 12-19 octombrie, numărul de pacienţi spitalizaţi a crescut cu 145%.

Bilanţul de la începutul epidemiei este şi mai grav pentru regiune: o treime din cazuri şi aproape jumătate (46%) din decese – 17.084 din 36.616. Lombardia are 10 milioane de locuitori, din care aproape 1,4 milioane la Milano.

Cum se explică însă gravitatea situaţiei în Lombardia?

Traumatizaţi de primul val al epidemiei, când au apărut imaginile cu cortegiul de camioane militare care transportau zeci de morţi la Bergamo, localnicii par să respecte în general instrucţiunile, observă AFP citată de Agerpres.

France Presse citează diferite opinii despre creșterea bruscă a numărului de infectări cu noul coronavirus: un medic, şeful secţiei de pneumologie a unui spital, menţionează densitatea populaţiei şi intensitatea activităţilor, care măresc numărul de contacte ale fiecărei persoane; unii dau vina pe aglomeraţia din transportul în comun al metropolei Milano; o localnică critică deschiderea la aceeaşi oră a şcolilor şi birourilor şi sugerează că elevii ar trebui să meargă la ore de după-amiaza. În câmpia Padului, parţial mărginită de munţi, smogul este un fenomen frecvent, iar unele studii sugerează că poluarea atmosferică creşte riscul de contagiune. 

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentBulgaria raportează cel mai mare număr de cazuri COVID de la începutul pandemiei
Articolul următorVasile Colța, antrenorul Emerit la judo al Republicii Moldova și Bulgariei, a decedat din cauza Covid-19