Președintele Klaus Iohannis și liderul NATO Jens Stoltenberg au făcut declarații de presă, luni,după discuțiile purtate la Palatul Cotroceni. 

„Am subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a deciziilor de la Madrid. România va continua să aducă o contribuție substanțială la apărarea colectivă a NATO”, a spus Klaus Iohannis.

„Am evaluat împreună situația generată de agresiunea din Ucraina, cu accent pe flancul estic al NATO și pe zona Mării Negre. Am subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a deciziilor adoptate de Summitul NATO de la Madrid. Am reiterat în acest context relevanța operaționalizării cât mai rapide a consolidării posturii de apărare pe flantul estic al Alianței.

România va continua să aducă o contribuție substanțială la apărarea NATO. Acest angajamnet se bazează pe măsuri concrete, în primul rând pe creșterea cheltuielilor destinate apărării de la 2% din PIB în prezent la 2,5% din PIB începând chiar din 2023.

Este nevoie de o sustinere sporita a Aliantei pentru Ucraina si pentru partenerii NATO cei mai vulnerabili din regiune, anume Moldova, Georgia si Bosnia Hertegovina. Romania va continua sa ofere asistenta multidimensionala Kievului.

Actiunile ruse sunt o incercare deliberata de a submina ordinea internationala, de cum vom raspunde va depinde cum va arata viitorul lumii noastre”, a spus președintele.

Secretarul general al NATO este prezent în România de luni până miercuri pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi, eveniment ce are loc marţi şi miercuri. De asemenea, în cursul zilei de marţi, Stoltenberg va participa la Aspen – GMF Bucharest Forum, unde va susţine un discurs.

Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă. El se va întâlni şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. 

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentDe Ziua Națională, Nicolae Ciucă vorbește în exclusivitate la Realitatea Plus despre ce este patriotismul și ce simte un român când își servește patria sub tricolor
Articolul următorÎntâlnire CRUCIALĂ la București a oficialilor NATO: Nicolae Ciucă l-a primit pe Jens Stoltenberg – DECIZII în războiul de la graniță