Irakul a anunţat luni primul caz de contaminare cu noul coronavirus – un student iranian la religie în oraşul sfânt şiit Najaf.

Irakul a anunţat luni primul caz de contaminare cu noul coronavirus – un student iranian la religie în oraşul sfânt şiit Najaf -, în timp ce ţara a interzis deja călătoriile între Irak şi marele său vecin iranian, informează France Presse, preluată de Agerpres.

Acest bărbat, potrivit unei surse medicale în vârstă, este primul caz anunţat oficial în Irak, o ţară cu un sistem de sănătate complet şubred ce primeşte pe teritoriul său mulţi pelerini şi studenţi la religie veniţi din Iran.

Această ţară vecină se află în prima linie în confruntarea cu coronavirusul, cu cel mai mare număr de cazuri de decese în afara Chinei, 12 înregistrate până acum.

Irakul, îngrijorat de decesele din Iran şi anunţul unei prime contaminări în Kuweit, de asemenea vecin, şi-a închis graniţa din est cu cele două ţări.

Bagdadul a interzis de asemenea joi călătoriile către şi dinspre Iran, dar autoritatea provincială de sănătate din Najaf a declarat luni într-un comunicat că primul bolnav în Irak a intrat „înainte de interdicţia de intrare pe teritoriu pronunţată împotriva iranienilor”.

În Iran, cele mai multe dintre ultimele contaminări au avut loc la Qom, un oraş sfânt situat la 150 km sud de Teheran, care are o importanţă deosebită pentru şiiti, o comunitate puternic reprezentată în Liban, Irak şi Kuweit, fapt ce alimentează psihoza în Irak.

Irakienii erau deja îngrijoraţi de răspândirea noului coronavirus în China, ţară de unde mai multe companii petroliere operează cu personalul lor în Irak. În timp ce numărul morţilor în China a ajuns la aproximativ 2.600, intrarea oricărui străin din China a fost interzisă în Irak.

Irakienii sunt cu atât mai îngrijoraţi cu cât ţara lor este în penurie cronică de medicamente şi are mai puţin de 10 medici la 10.000 de locuitori, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Articolul precedentItalia anunță al patrulea deces în nordul țării
Articolul următorO mașină a intrat în mulțime în timpul unui carnaval din Germania