Pentru prima dată în 167 de ani Căile Ferate Indiene au luat decizia de suspendare a trenurilor de pasageri în toată țara până pe 14 aprilie. Acum, rețeaua feroviară a decis să transforme până la 20.000 de vagoane de tren vechi în secții de izolare pentru pacienți pe măsură ce virusul se răspândește, informează CNN

 
La 1 aprilie, India a înregistrat 4.288 de cazuri de Covid-19, inclusiv 117 de morți, potrivit Universității Johns Hopkins – un număr relativ mic pentru o națiune de 1,3 miliarde. În timp ce sistemul spitalicesc din India nu este încă copleșit, trenurile ar putea ușura o parte din presiune dacă numărul pacienților cu coronavirus începe să crească.
În mod normal, calea ferată indiană rulează peste 20.000 de trenuri de călători pe zi, pe distanțe lungi și suburbane, de la 7.349 de stații din întreaga Indie. Trenurile de marfă rămân operaționale.
Șefii de căi ferate au instruit fiecare dintre cele 16 zone feroviare din India să identifice vagoanele care nu mai sunt în funcțiune pe rutele de pasageri pentru a le transforma în spitale și să le pregătească pentru utilizare în caz de urgență.
Primele 5.000 de secții de izolare vor fi gata într-o săptămână de zile și, dacă este necesar, mai multe vagoane pot fi convertite în 48 de ore, a declarat Rajesh Dutt Bajpai, directorul executiv al informațiilor și publicității la Consiliul Feroviar.
Fiecare vagon igienizat va putea găzdui până la 16 pacienți, alături de o cameră pentru asistenți medicali, o cabină a medicului și spațiu pentru consumabile și echipamente medicale.
Trenurile, odată gata, vor fi trimise în orice locație care s-ar putea confrunta cu o criză de paturi de spital din cauza unui potențial mărit de cazuri pozitive.
 
Chiar înainte de pandemie, India suferea de un deficit de paturi de spital.
Conform OCDE , India are 0,5 paturi de spital disponibile pentru fiecare 1.000 de persoane. Majoritatea acestora sunt grupate în zonele urbane, iar disponibilitatea diferă foarte mult între state.
În estul statului Bihar, de exemplu, există 0,11 paturi la 1.000 de persoane, în timp ce Bengalul de Vest are 2,5 paturi la 1.000 de persoane.
China are o medie națională de patru paturi de spital la 1.000 de persoane – și asta a fost înainte de a construi un spital de 1.000 de paturi în 10 zile în provincia Hubei, epicentrul focarului său.
„Am văzut prin ce a trecut China. Este imperativ să creștem această densitate, indiferent de mijloacele pe termen mai scurt și mai sistematic pe termen mai lung, odată ce acest focar va lua sfârșit”, a spus Shahid Jameel, virusolog și CEO indian al Wellcome Trust / DBT India Alliance, o organizație de caritate publică care finanțează cercetarea în sănătate și științele biomedicale.
Articolul precedentUn tigru de la grădina zoologică Bronx din New York, testat pozitiv cu coronavirus
Articolul următorÎncă 5 români răpuși de coronavirus. Bilanțul deceselor a ajuns la 156.