Rusia vrea să federalizeze Ucraina prin forță, folosindu-se de exemplul Transnistriei. Asta susțin experți ucraineni, care consideră imposibilă orice fel de paralelă între Transnistria şi Donbas. Aceștia susțin că Rusia, prin continuarea acţiunilor militare în Donbas, încearcă să oblige Kievul la concesii. Analiștii avertizează că dacă va reuși „federalizarea Republicii Moldova”, Ucraina va fi următoarea pe listă.

Rusia vrea să se folosească de exemplul Transnistriei pentru federalizarea Ucrainei, recurgând la metode de forţă, consideră şeful Centrului de studii internaţionale de pe lângă Academia Diplomatică din Kiev, Andrii Veselovski, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, într-un interviu acordat miercuri publicaţiei ucrainene Segodnia, relatează www.realitatea.net

În genere, temerile Kievului cu privire la planul Kremlinului de federalizare a Ucrainei s-au amplificat recent, după ce fostul vicepremier rus Dmitri Kozak a fost numit şef adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, în sarcinile căruia figurează şi „direcţia Ucraina”, coordonată până acum de Vladislav Surkov, considerat un fel de „eminenţă cenuşie” a Kremlinului şi unul dintre autorii proiectului „Novorossia”, care presupunea anexarea a 10-12 regiuni ale Ucrainei, de la Donbas până la Transnistria. Proiectul în mare a eşuat, dar s-a soldat cu anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 şi a dus la actualul conflict din Donbas, izbucnit în acelaşi an.

„De-a lungul anilor, în mod consecvent şi deliberat – ideologic, mediatic, pe calea numirii fidelilor săi – Rusia a pus bazele în Donbas creării unei noi Transnistrii la momentul potrivit”, a afirmat Veselovski, adăugând că Moscova aplică în raport cu Crimeea şi Donbas ceea ce a reuşit să facă în Abhazia, Osetia de Sud (Georgia), în Transnistria (Republica Moldova).

„Şi a reuşit să facă aceasta pentru că noi nu am acordat atenţia cuvenită”, a menţionat diplomatul ucrainean, subliniind că Rusia vrea să se folosească de exemplul Transnistriei pentru federalizarea Ucrainei.

„Fiecare combatant (ucrainean) rănit sau ucis este o rană pe corpul întregii Ucraine. Rusia ştie acest lucru şi va continua să ucidă până când vom capitula şi vom spune că suntem gata de orice numai ca toate acestea să înceteze. Conştienţi de respectiva abordare a Rusiei, trebuie să chibzuim la ce avem de făcut pentru a nu cădea în această capcană”, a afirmat Veselovski.

Totuşi, spune el, conflictul transnistrean se deosebeşte în multe privinţe de ceea ce se petrece în prezent în estul Ucrainei, iar Kievul ar trebui să se ocupe mai îndeaproape de respectivul diferend pentru a face imposibilă orice fel de paralelă între Transnistria şi Donbas în „capetele înfierbântate de la Kremlin”.

Pentru mai multe detalii accesați www.realitatea.net

Articolul precedentSuma uriașă pe care au donat-o miliardarii din toată lumea ca să oprească răspândirea coronavirusului aparut în China
Articolul următorGuvernul României ȘANTAJAT de activiștii în cazul Roșia Montană. Se anunță PROTESTE