Fără UE, România n-ar fi avut vaccin. Comisia Europeană va pune presiune pe companiile producătoare de vaccinuri și va urmări exportul de vaccin din Uniune, anunță europarlamentarul  PNL Cristian Bușoi.

Românii trebuie să știe că egoismul, forța politică și economică influențează major campania de vaccinare în lume și ceea ce funcționează practic este amestecul de diplomație și presiune politică pe care doar jucătorii mari reușesc să le genereze eficient în astfel de momente, UE făcând eforturi majore pentru a asigura vaccinarea cetățenilor europeni.

Fără UE, în competiția globală pentru vaccin, România ar fi fost descoperită în fața egoismului și jocului în forță al jucătorilor globali, state sau mari companii.

Susțin poziția exprimată de #PPE pentru continuarea presiunii din partea Comisiei Europene pe companiile producătoare, în special AstraZeneca, ca să livreze ce s-a angajat și să crească producția de vaccin și presiune pe celalalte companii să accelereze procedurile pentru a le fi aprobate vaccinurile.

Toate contractele trebuie puse pe masă, iar acolo unde comportamentul companiilor farmaceutice ridică întrebări, Comisia va obține clarificări sau își poate chiar retrage sumele plătite în avans.

Ca președinte al comisiei ITRE sprijin realizarea de către Comisia Europeană a unui fond permanent finanțat de industrie și sprijinit de UE pentru cercetare comună și producție supusă riscului în perioada premergătoare autorizării și a HERA – Autoritatea de Pregătire și Răspuns pentru Urgențe, ca instituție esențială a sănătății Uniunii Europene, în urma experienței COVID-19, pentru a crește capacitatea de răspuns la amenințări transfrontaliere de sănătate.

Trebuie finalizat contractul cu Novavax, iar vaccinurile actuale trebuie folosite mai eficient.

Este justă propunerea CE de monitorizare a exporturilor de vaccin din UE. Trebuie să știm ce se produce în UE și ce iese din UE. Dacă guvernul Boris Johnson limitează exportul de vaccin către UE, UE de ce să continue să alimenteze Marea Britanie ?

S-a făcut mult comparația UE-Marea Britanie în vaccinare, lăudându-se succesul britanic al vaccinării, însă Marea Britania a plătit mai mult pe vaccin și a oferit companiilor farma asigurare de răspundere în cazul unor complicații post-vaccin.

UE deși și-a stabilit strategia comună privind vaccinarea la doar 3 luni de la începutul pandemiei, a refuzat asigurarea de răspundere a companiilor , a obținut un preț mai bun și realizarea producției pe teritoriul UE. Acest cumul de condiții n-a fost obținut nici chiar de către statele mari.

Relația UE-SUA a fost pusă la încercare în vechea administrație, dar in noile condiții și în contextul unei deschideri foarte promițătoare a administrației Biden, trebuie ca UE să lucreze cu Statele Unite în această criză pentru a permite să crească producția de vaccinuri și echipamente protective printr-un transfer coordonat de tehnologie și echipamente de protecție, apărând și dreptul de proprietate intelectuală.

Pentru protejarea împotriva formelor noi de COVID-19, statele membre trebuie să impună reguli stricte călătorilor din zonele de risc din afara UE, mai ales pentru pasagerii curselor aviatice: reguli comune de carantină, formularul de localizare a pasagerilor și un sistem timpuriu de avertizare și adaptare a planurilor pentru mutațiile COVID-19.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentTulpina britanică a virusului COVID-19, confirmată în Republica Moldova. Aureliu Ciocoi: Suntem în pragul declanșării unui lockdown
Articolul următorMinistrul Vlad Voiculescu anunță că elevii nu vor face ore de sport cu mască pe față în exterior