Donald Trump spune, în ultimul său discurs în calitate de președinte al SUA, că „se va ruga pentru succesul” administrației lui Joe Biden și că mișcarea politică pe care a creat-o „e abia la început”. Deși mesajul pentru succesorul său pare binevoitor, Donald Trump nu a pronunțat nici măcar o singură dată numele lui Joe Biden. Miercuri, Joe Biden depune jurământul ca cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite.

„Săptămâna aceasta inaugurăm o nouă administraţie şi ne rugăm pentru succesul său în păstrarea unei Americi sigure şi prospere”, a declarat Donald Trump într-o înregistrare video de aproape 20 de minute. „De asemenea, le dorim să aibă noroc”, a mai adăugat Trump, fără să pronunțe însă nici măcar o dată numele lui Joe Biden.

 

Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidenţiale din noiembrie şi nici acuzațiile  nefondate de fraudă electorală care i-au determinat pe susţinătorii săi să devasteze Capitoliul în asaltul de pe 6 ianuarie, relatează Agerpres.

„Toţi americanii au fost îngroziţi de asaltul asupra Capitoliului nostru”, a mai declarat Trump, subliniind că violenţa politică „nu poate fi tolerată, este un atac asupra a tot ceea ce prețuim ca americani”.

Donald Trump a enumerat și realizările administraţiei sale, printre care reducerile de impozite, măsurile de securizare a frontierei şi deciziile de politică externă.

„Lumea ne respectă din nou, vă rog să nu pierdeţi acest respect”, a îndemnat Trump următoarea administraţie.

Acesta susține că administrația sa a „restabilit puterea americană în țară și leadershipul american în străinătate” și „a construit cea mai mare economie din istoria lumii”.

Trump a mai spus că , sub conducerea sa, Statele Unite „și-au revitalizat alianțele și au unit țările lumii pentru a rezista Chinei, mai mult ca niciodată”.

„Ca urmare a diplomației noastre îndrăznețe și a realismului bazat pe principii, am realizat o serie de acorduri istorice de pace în Orientul Mijlociu. Este începutul unei noi ere pentru un nou Orient Mijlociu, iar noi ne aducem soldații acasă”, a mai declarat Trump.

El adaugă că este „foarte mândru” că a fost primul președinte din ultimele decenii care „nu a început noi războaie”.

Donald Trump își încheie mandatul miercuri, pe 20 ianuarie, după patru ani tumultuoși. Al 45-lea președinte american este singurul care a fost pus sub acuzare de două ori. După votul din Camera Reprezentanților, Senatul nu a putut finaliza procedura de impeachment înainte de sfârșitul mandatului său la Casa Albă, camera reunindu-se miercuri pentru a începe dezbaterile.

În ultimul său discurs ca președinte, Trump nu a pierdut prilejul însă pentru a anunța că mișcarea sa continuă: „În timp ce mă pregătesc să predau puterea unei noi administraţii miercuri la prânz, vreau să ştiţi că mişcarea pe care am început-o abia începe – nu a existat niciodată aşa ceva”, a mai spus el.

Potrivit ultimelor informații, Donald Trump nu se va întâlni cu Biden înainte de învestirea acestuia, miercuri, plecând în Florida, unde va locui după mandatul său de la Casa Albă. Democratul Joe Biden a câştigat alegerile din 3 noiembrie cu 306 voturi ale Colegiului Electoral împotriva celor 232 obţinute acordate preşedintelui în funcţie, republicanul Donald Trump.

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentÎnvestirea lui Joe Biden, ceremonie militarizată. Alertă de gradul ZERO la Washington
Articolul următorSorana Cîrstea trăiește coșmarul vieții la Australian Open: “Suntem practic niște deținuți!”