China a impus restrictii privind publicarea de cercetari academice referitoare la originea noului coronavirus, potrivit unei directive date de Guvern si anunturilor online facute de doua universitati, care au fost apoi sterse.

Toate studiile academice despre COVID-19 vor fi verificate suplimentar inainte de a fi publicate. Studiile despre originea coronavirusului vor fi examinate suplimentar si trebuie aprobate de oficiali ai Guvernului, potrivit postărilor șterse acum, informeaza CNN

Un expert din Hong Kong care a colaborat cu mai multi cercetatori din China continentala pentru a publica o analiza clinica a cazurilor de COVID-19 intr-o revista internationala de specialitate a spus ca munca lui nu a fost supusa unei astfel de verificari in luna februarie.

Din ianuarie, cercetătorii chinezi au publicat o serie de studii Covid-19 în jurnale medicale internaționale influente. Unele descoperiri cu privire la primele cazuri (precum transmiterea de la om la om) au ridicat semne de intrebare privind cifrele raportate de Guvern si au starnit controverse pe retelele de socializare chineze.

Acum, autoritatile din China inaspresc controlul privind publicarea de cercetari despre COVID-19.

Un cercetator chinez, care a vorbit sub anonimat, de teama represaliilor, a afirmat ca aceasta actiune este ingrijoratoare si poate obstructiona cercetari importante.

„Cred ca este un efort coordonat al Guvernului chinez pentru a controla relatarile si sa faca sa para ca epidemia nu a inceput in China. Nu cred ca vor tolera cu adevarat vreun studiu obiectiv care investigheaza originea bolii”, a declarat el pentru CNN.

Potrivit directivei emise de Ministerul Educatiei, „lucrarile academice despre identificarea originii virusului trebuie sa fie gestionate strict si ferm”.

Aceste studii, potrivit ordinului, trebuie aprobate de comitete academice si universitati, apoi trimise la departamentul de stiinta si tehnologie al Ministerului Educatiei, care le directioneaza catre grupul de lucru din cadrul Consiliului de Stat, unde sunt din nou verificate. Doar dupa ce primesc raspuns de la grupul de lucru universitatile pot trimite studiile spre publicare.

Alte studii despre COVID-19 vor fi verificate de comitete din universitati, pe baza unui barem, care vizeaza, intre altele, „valoarea academica” a studiului si daca „momentul publicarii” este potrivit.

Directiva a fost data pe baza instructiunilor emise in timpul intalnirii din 25 martie a grupului de lucru din Consiliul de Stat.

Sursa foto CNN

Articolul precedentUn sucevean aflat la cules de sparanghel în Germania a murit
Articolul următorMISSISSIPI – Cel puțin șase persoane au fost ucise de mai multe tornade care au devastat statul american Mississippi