Guvernul chinez a acuzat Statele Unite că a provocat „panică” și „a raspândit frică” în ceea ce privește focarul de coronavirus. Acuzația vine după ce SUA au declarat vineri o urgență de sănătate publică și au spus că ar refuza intrarea cetățenilor care au vizitat China în ultimele două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Hua Chunying, a spus că acțiunile SUA „nu pot decât să creeze și să răspândească frica”, informează BBC

În China au fost peste 17.000 de cazuri confirmate de virus.

Într-un briefing de știri, luni, doamna Hua a acuzat SUA că ar fi răspândit teama în loc să ofere asistență, spunând că a fost prima țară care a impus o interdicție de călătorie călătorilor chinezi și prima care a sugerat retragerea parțială a personalului ambasadei sale.

„Tocmai țările dezvoltate, precum SUA, cu puternice capacități de prevenire a epidemiilor … au fost cele care au condus la impunerea unor restricții excesive contrare recomandărilor OMS”, a spus ea, potrivit unui raport al Reuters. „Majoritatea țărilor apreciază și susțin eforturile Chinei de a lupta împotriva noului coronavirus, iar noi le înțelegem și le respectăm atunci când adoptă sau îmbunătățesc măsurile de carantină la intrarea la frontieră.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying.

O mână de țări precum Australia a impus, de asemenea, interdicția de intrare călătorilor chinezi, la scurt timp după interdicția americană. OMS a avertizat de fapt că închiderea frontierelor ar putea accelera răspândirea virusului, dacă, călătorii intră neoficial în țări. Aproximativ 361 de persoane au murit de virus doar în China continentală.

Orice cetățean american care a fost în provincia Hubei va fi supus carantinei de 14 zile la întoarcerea în SUA.

Imagine

Oficialii din sănătate la nivel mondial au sfătuit împotriva interdicțiilor. „Restricțiile de călătorie pot provoca mai mult rău decât bine, împiedicând schimbul de informații, lanțurile de aprovizionare medicală și dăunând economiilor”, a declarat vineri șeful OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. În schimb, OMS recomandă introducerea screeningului la trecerea frontierei.

Mai mult de 75.000 de persoane s-au putut infecta în orașul Wuhan, care este epicentrul focarului, spun specialiștii. Estimările de la Universitatea din Hong Kong sugerează că numărul total de cazuri ar putea fi mult mai mare decât cifrele oficiale.

Un raport despre etapele incipiente ale focarului realizat de revista medicala Lancet a declarat ca majoritatea pacientilor care au murit in urma virusului au avut afectiuni preexistente. Raportul a descoperit că, dintre primii 99 de pacienți tratați la Spitalul Jinyintan din Wuhan, 40 aveau o inimă slabă sau vase de sânge deteriorate. Alți 12 au avut diabet.

Virusul provoacă o infecție respiratorie acută severă și simptomele par să înceapă cu febră, urmată de o tuse uscată. Însă majoritatea persoanelor infectate sunt susceptibile să se recupereze pe deplin – la fel ca și în cazul unei gripe normale.

 

Articolul precedentParada gay la grădăniță
Articolul următorJennifer Lopez și Shakira au făcut spectacol în pauza de la Super Bowl