Alegătorii din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică, 15 noiembrie, la urnele de votare pentru a-şi alege preşedintele ţării pentru următorii patru ani, în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Moldovenii au de ales între candidatul proeuropean Maia Sandu şi candidatul prorus Igor Dodon.

Pentru alegerile prezidențiale au fost constituite 2 143 de secții de votare. Dintre acestea, 139 de secții de votare sunt pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții – pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.

Scrutinul este monitorizat de observatorii naționali și internaționali acreditați de CEC. Observatorii acreditați în primul tur își pot continua activitatea de observare și monitorizare a alegerilor și în cadrul celui de-al doilea tur.

În contextul situației pandemice, alegătorii se vor prezenta la secțiile de votare cu pixurile personale și vor purta măști în spațiile închise, alegătorii care nu vor avea mască vor fi asigurați gratuit cu câte o mască de protecție la intrarea în incinta secției de votare.

Persoanele care nu se vor putea deplasa fizic la secția de votare, inclusiv cei care manifestă simptome de infecții respiratorii acute, vor putea vota la locul aflării în urma depunerii unei cereri în acest sens până la ora 15.00. Dacă votarea la locul aflării nu este posibilă, dar persoana prezintă semne de boală, va putea vota la secția de votare, având trecere prioritară la cabina de vot și contact minim cu membrii biroului electoral. După plecarea persoanei, încăperea va fi dezinfectată.

În turul doi de scrutin, alegerile se vor declara valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la votare. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi. În cazul în care ambii candidați obțin același număr de voturi, se consideră ales candidatul care a întrunit mai multe voturi în primul tur de scrutin.

Sursa: Realitatea din Moldova

Articolul precedentMeciul România-Norvegia a fost anulat! Anunțul a fost făcut în urmă cu câteva momente
Articolul următorPreședintele Iohannis: „Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară”