Mai multe țări europene au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca sau numai a unor loturi cu acest ser, în urmă semnalării mai multor cazuri de tromboze, care au survenit în zilele următoare inoculării. 

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat vineri suspendarea imunizării populaţiei împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca. Anunţul vine la o zi după Danemarca, Italia, Islanda şi Norvegia. 

”Am dispus oprirea vaccinărilor cu AstraZeneca pânâ când Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) elimină orice dubiu privind inocuitatea sa”, a precizat șeful Guvernului într-un comunicat. Acesta cere o declaraţie ”în scris” din partea autorităţii europene de reglementare.

EMA nu a formulat ”un diagnostic clar”, a mai transmis Borisov. 

Irlanda a anunțat suspendarea temporara a vaccinării cu serul produs de Oxford/AstraZeneca din cauza suspiciunilor privind eventuale efecte secundare. La fel ca și în alte state, autoritățile de specialitate au precizat că este vorba de o precauție.

“Administrarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 este amânată temporar începând de azi dimineaţă, duminică 14 martie”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministrului sănătăţii.

Această decizie a venit după recomandarea comisiei responsabile cu programul de vaccinare din Irlanda de a pune în aplicare această măsură, deja în vigoare în mai multe ţări, în numele “principiului precauţiei”, potrivit unei declaraţii a medicului şef Ronan Glynn.

Olanda a suspendat duminică utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva coronavirusului ca măsură de precauţie, până la 28 martie inclusiv, după ce s-au raportat “posibile efecte secundare” în Danemarca şi Norvegia, fără o legătură dovedită în acest stadiu.

“Pe baza noilor informaţii, Autoritatea olandeză pentru medicamente a recomandat, ca măsură de precauţie şi în aşteptarea unei anchete mai aprofundate, să suspende administrarea vaccinului AstraZeneca” împotriva COVID-19, a informat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Mai multe ţări europene au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, sau numai a unor loturi cu acest vaccin, în urma semnalării mai multor cazuri de tromboze care au survenit în zilele următoare inoculării.

CITEȘTE ȘI Grupul AstraZeneca a încheiat ANALIZA controversatelor loturi de vaccin: NU s-a descoperit nicio dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentCetăţeni afgani reţinuţi la frontieră
Articolul următorPROBLEME la platforma de programare pentru vaccinarea anti-Covid. Capitala și 18 județene, FĂRĂ locuri disponibile