Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa luni, 16 mai, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, reuniţi în cadrul Consiliului Afaceri Externe /CAE, care va avea loc la Bruxelles, informează MAE (Ministerul Afacerilor Externe).

Miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv o discuție informală cu ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba și cu participarea ministrului de externe canadian Mélanie Joly, precum și privind Balcanii de Vest. Oficialii europeni vor aborda, de asemenea, succint, și vizita Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell în Chile și Panama, ultimele evoluții din Etiopia și situația sprijinului financiar al UE pentru Autoritatea Palestiniană.

Înaintea reuniunii CAE, ministrul afacerilor externe român va participa alături de omologii europeni la reuniunea Comitetului ministerial comun UE-Canada, care va fi co-prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și de ministrul afacerilor externe al Canadei.

Discuțiile referitoare la Ucraina și agresiunea Rusiei împotriva acesteia vor trece în revistă evoluțiile din teren, măsurile de sprijin ale UE și statelor membre, precum și coordonarea la nivel internațional pentru eforturile de sprijinire a Ucrainei, pe toate palierele. Ministrul de externe Bogdan Aurescu va reitera sprijinul României pentru adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Ministrul Aurescu va informa cu privire la sprijinul multidimensional oferit Ucrainei de România, inclusiv în contextul contactelor bilaterale recente la nivel înalt. Va reitera sprijinul României pentru parcursul simultan al Ucrainei, R. Moldova și Georgiei de aderare la UE. De asemenea, oficialul român va prezenta evaluarea părții române cu privire la evoluțiile situației de securitate, inclusiv provocările recente din regiunea transnistreană a R. Moldova. În context, va sublinia necesitatea sprijinirii continue a eforturilor autorităților din R. Moldova în gestionarea consecințelor crizei de securitate. La discuții vor participa miniștrii afacerilor externe din Ucraina, Dmytro Kuleba, și Canada, Mélanie Joly.

Discuția privind Balcanii de Vest va reprezenta o continuare a discuțiilor CAE din lunile mai și noiembrie 2021 vizând opțiuni de consolidare a angajamentului european în raport cu regiunea Balcanilor de Vest, în mod complementar procesului de extindere. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima susținere pentru măsuri care să vizeze un angajament suplimentar al UE în regiune pentru a le sprijini în parcursul european și pentru a redinamiza procesul de extindere, inclusiv printr-o coordonare constantă cu partenerii din regiune. Va reitera importanța respectării angajamentului UE de deschidere a negocierilor de aderare cu Albania și R. Macedonia de Nord în perioada următoare. Miniștrii europeni vor avea și un schimb de opinii cu omologii din Balcanii de Vest privind așteptările partenerilor din regiune, dar și evaluările acestora referitoare la actuala situație în regiune prin prisma agresiunii ruse din Ucraina.

Cea de a treia reuniune a Comitetului comun UE-Canada are loc în contextul marcării celei de a cincea aniversări de la inițierea aplicării provizorii a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada din 2017. Agenda va include discuții privind răspunsul comun la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și implicațiile globale ale acesteia, cooperarea bilaterală în materie de securitate și apărare și parteneriatul strategic UE-NATO, prioritățile comune în materie de politică externă, precum și cooperarea în sprijinul democrației, al drepturilor omului și al unei ordini internaționale bazate pe norme. Cu acest prilej, miniștrii vor adopta o Declarație Comună.

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția importanța relației transatlantice și a parteneriatului UE-Canada, mai ales în actualul context în care este necesară gestionarea provocărilor generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și va saluta implicarea Canadei în cadrul proiectelor de Cooperare Permanentă Structurată (PESCO) și în misiuni ale UE.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentStrategie în alb și negru – Ediția din 14 mai 2022
Articolul următorSuedia. Decizie istorică a partidului de guvernământ de a susține candidatura țării pentru aderarea la NATO