Se fac mari pregătiri pentru redeschiderea frizeriilor și muzeelor din 15 mai dar ce se întâmpla cu lăcașele de cult? Aștept conferința de presă în care domnul prim ministru să ne redea libertatea religioasă, anunțând redeschiderea bisericilor.
Ce înseamnă omul fără credință? Dar România fără lăcașe de cult?
Vă amintiți că Petru a început să se scufunde în mare când și-a luat privirea de la Hristos. Este o învățătură pe Care o primim gratis. Suntem oameni de lumină hai să nu bâjbâim cu lanterna.
Știu ca domnul prim ministru Ludovic Orban este un susținător ferm al libertății de exprimare și un om credincios. Din acest motiv alături de toti creștinii din această țară am speranța că ne vom reîntoarce acasă, în casa Domnului nostru Iisus Hristos pe 15 mai ! Biserica poate fi numită mama românului și mă bucur să văd că și Biserica Ortodoxă a reacționat în acest sens și cere redeschiderea lăcașelor de cult în condiții de maximă siguranța! Nu toti cetățenii sunt bucuroși de deschiderea muzeelor și a frizeriilor, nu după asta tânjește lumea izolata de doua luni de zile … nu lumea preocupată de cele sfinte în special! Unii aprind bețișoare parfumate, alții preferă tămâia. Sănătatea fizică ține de sănătatea Spirituală, sunt în legătura directă. Sufletul vindecat însănătoșește boala din corp nu coafurile rezistente fac asta! Am încredere că în fiecare lăcaș de cult din această țară, se vor respecta măsurile obligatorii de protecție și în ceremoniile religioase. Ar trebui adăugată și sfânta biserică pe această listă, să se redeschidă pe 15 mai. Familia mea are nevoie sa meargă la sfânta biserica în fiecare duminică, să asculte Sfânta liturghie chiar dacă va fi din curtea bisericii!
Biserica Ortodoxă Română cere redeschiderea lăcașelor de cult începând cu data de 15 mai, după încetarea Stării de urgență. Bisericile sunt închise din 22 martie, urmare a măsurilor luate prin Ordonanța Militară nr. 2.
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, afirmă că revenirea la o viață socială normală înseamnă și întoarcerea oamenilor, cu respectarea măsurilor de protecţie, „la exercitarea dreptului lor fundamental la viaţă religioasă publică, adică în lăcaşurile de cult”. „Biserica Ortodoxă Română, ca şi celelalte culte religioase din România, va face demersuri fireşti şi riguros argumentate pe lângă autorităţile statutului pentru a găsi împreună căile raţionale de întoarcere graduală, precaută, dar grabnică, la starea de normalitate, stare care nu include doar o dimensiune materială, ci şi una spirituală”, susține purtătorul de cuvânt al BOR.
Vasile Bănescu este de părere că „normalizarea vieţii sociale înseamnă, în mod evident, şi revenirea oamenilor, cu respectarea măsurilor de protecţie necesare, la exercitarea dreptului lor fundamental la viaţa religioasă publică, adică în lăcaşurile de cult”.
Potrivit Ordonanţei Militare 2 privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19, publicată pe 22 martie în Monitorul Oficial, „se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, de către slujitorii bisericeşti/religioşi fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online”.
Felicit Biserica Ortodoxa Romană pentru toate eforturile depuse în această perioadă atât de grea. Am văzut câtă bucurie au adus preoții voluntari în sufletul celor izolați și abandonați de societate, câți copii abandonați au fost hrăniți și ocrotiți la mănăstiri. Donații esențiale de aparatură necesară în lupta împotriva COVID-19, precum ventilatoare. Lumina Sfântă pe care Biserica ne-a adus-o în noaptea de Înviere ne-a adus lumina în suflet și rugăciunile sfinților preoți și călugări ne-au întărit ca popor, ne-a întărit speranța. Suntem un popor creștin de mii de ani!
Aștept un răspuns pozitiv la această solicitare a Bisericii Ortodoxe Române și a neamului românesc.
Doua lucruri din evanghelie:
Nu vă temeți – bucurați-vă!