Canada şi alte ţări au cerut Teheranului să suspende descărcarea datelor din cutiile negre ale avionului ucrainean doborât de Iran, din cauza restricţiilor de călătorie impuse de noul coronavirus, a făcut cunoscut duminică Ottawa, relatează AFP.

 

Iranul a contactat săptămâna trecută ţările implicate în anchetă pentru a le întreba când vor putea trimite experţi să asiste la această operaţiune, a precizat Biroul pentru securitatea transporturilor al Canadei (BST) într-un e-mail.

Subliniind că ţările implicate sunt „nerăbdătoare ca datele din cutiile negre să fie descărcate şi analizate”, preşedinta BST, Kathy Fox, a precizat că „toate au dat acelaşi răspuns, cu alte cuvinte călătoriile sunt imposibile în prezent şi fără îndoială pentru câtva timp” din cauza restricţiilor impuse după pandemia de COVID-19.

Avionul companiei Ukraine International Airlines cu destinaţia Kiev a fost doborât „din greşeală” de armata iraniană la puţin timp după decolare la 8 ianuarie. Din cele 176 de victime de la bord, 57 erau cetăţeni canadieni şi alte 29 aveau statutul de rezident permanent în Canada.

BST consideră că reprezentanţii din ţările implicate trebuie să fie prezenţi pentru descărcarea datelor din cutiile negre şi că operaţiunea trebuie să fie amânată „până când situaţia se ameliorează suficient pentru a permite călătorii în maximă siguranţă”.

„Ne aşteptăm ca Iranul să îşi onoreze angajamentele în privinţa descărcării odată ce condiţiile se vor ameliora”, a mai afirmat Kathy Fox.

 
Articolul precedentFostul mare rabin al Israelului Eliyahu Bakshi-Doron a murit duminică din cauza infecţiei cu noul coronavirus
Articolul următor44 de români din străinătate au murit din cauza COVID-19