Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu omologul din Regatul Ţărilor de Jos, Stef Blok, la iniţiativa şefului diplomaţiei olandeze, în care au discutat despre situaţia românilor ce lucrează în Olanda şi care au fost testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2, informează un comunicat al MAE.

Este vorba despre cei 28 de muncitori români care lucrează la compania de prelucrare a cărnii din provincia olandeză Gelderland. Aceștia au fost plasați în carantină la începutul lunii mai. Pe 4 mai, Ministerul Afacerilor Externe a confirmat infectarea cu coronavirus a celor 28 de cetățeni români. La acea dată s-a transmis că starea lor de sănătate este bună, toți fiind asimptomatici.

Autoritățile olandeze au anunțat miercuri că cei 28 de muncitori infectați cu coronavirus sunt atent monitorizați și tratati în carantină. În plus, ei primesc și salariile cât stau în carantină.

În convorbirea cu omologul său olandez, ministrul Bogdan Aurescu „a subliniat importanţa menţinerii unui dialog şi a unei coordonări strânse în plan bilateral pentru soluţionarea oricăror situaţii neprevăzute, inclusiv acelea legate de cetăţenii români rezidenţi sau care activează pe piaţa muncii din Olanda, în privinţa evoluţiilor determinate de pandemia de COVID-19”.

Bogdan Aurescu „a solicitat luarea tuturor măsurilor care se impun pentru asigurarea respectării stricte a normelor sanitare de către acest tip de companii.

Ca răspuns, ministrul olandez a informat, cu privire la situaţia specifică menţionată, că autorităţile olandeze au luat măsurile necesare pentru tratarea celor infectaţi şi plasarea lor în carantină în bune condiţii. A asigurat că cetăţenii români în cauză sunt bine trataţi şi au asigurată plata salariilor pe perioada carantinei.

În acelaşi timp, ministrul Bogdan Aurescu l-a asigurat pe omologul olandez de sprijinul oferit de ţara noastră pentru cazuri consulare sau de alt tip de urgenţă în contextul COVID-19, evidenţiind că autorităţile române au oferit deja asistenţă consulară pentru aproape 40 de cetăţeni olandezi pentru a fi repatriaţi sau pentru a tranzita ţara noastră, sprijin apreciat de ministrul olandez”, potrivit comunicatului de presă al MAE.

Articolul precedentGeneralii din spatele „băieților deștepți” din Sănătate. Cum s-a îmbolnăvit sistemul medical
Articolul următorROMÂNIA – în ultima zi de stare de urgență