Autorităţile poloneze au demarat o anchetă după ce la Varşovia mai multe celebrităţi au fost vaccinate anti-COVID-19, chiar dacă în prima etapă a campaniei de vaccinare din Polonia dozele sunt destinate exclusiv membrilor personalului medical şi familiilor lor, informează agerpres.

”Pe 4 ianuarie va începe o inspecţie detaliată în unităţile legate de Universitatea de Medicină din Varşovia (WUM)”, a anunţat ministrul sănătăţii polonez Adam Niedzielski.

Acesta a adăugat că vor exista consecinţe dacă se ajunge la concluzia că în procesul de calificare pentru vaccinare a fost folosit ”criteriul privilegiului”.

Potrivit WUM, care a administrat dozele de vaccin în cauză, 18 ”personalităţi binecunoscute în domeniul artei şi culturii” au fost vaccinate joi contra COVID-19.

Pe această listă, care ar fi fost convenită pentru ca personalităţile respective să devină ambasadori ai vaccinării, se află fostul prim-ministru Leszek Miller, moderatorul TV Krzysztof Materna, cântăreaţa Magda Umer şi actorii Krystyna Janda, Andrzej Seweryn, Maria Seweryn şi Wiktor Zborowski.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat sâmbătă că ”respectarea regulilor privind ordinea de vaccinare este o expresie a respectării normelor de solidaritate socială”.

”Relatările din presă despre celebrităţi care s-au vaccinat şi au sărit peste rând sunt un adevărat scandal. Nu există nicio justificare pentru încălcarea regulilor. Fiecare doză de vaccin administrată prin încălcarea programului este o doză care ar fi putut merge către cei care au cel mai mult nevoie de ea”, a subliniat Morawiecki, potrivit sursei citate.

Polonia a înregistrat sâmbătă 6.945 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, ceea ce aduce numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus la 1.312.780. Până în prezent în această ţară au murit din cauza COVID-19 un număr de 29.058 de persoane. Săptămâna trecută, o asistentă medicală în vârstă de 52 de ani din Varşovia a devenit primul cetățean polonez vaccinat împotriva COVID-19. 

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentUn bărbat de 82 de ani, prima persoană din lume care a primit vaccinul Oxford-AstraZeneca
Articolul următorBilanț coronavirus 4 ianuarie: 3.130 de cazuri noi și 78 de decese