Cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial s-a desfăşurat corect şi transparent. Sunt concluziile observatorilor Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului. Totuşi, aceștia susțin că şi de această dată, procesul electoral a fost marcat şi de câteva încălcări majore.

„Votarea ca atare a fost una calmă, ordonată, în ciuda multor supraaglomerări, totuşi ordinea a fost respectată. Au fost anumite nereguli constatate în cadrul numărării. A fost organizată transportarea unor alegători.”

De asemenea, observatorii au apreciat activitatea CEC, care a oferit live rezultatele preliminare. Şefa misiunii OSCE, Corien Jonker, a mai spus că un transfer ordonat al puterii ar ajuta Moldova să facă faţă crizei. Raportul final va fi publicat peste două luni. Şi misiunea observatorilor din ţările CSI a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că turul doi al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat conform legislației și standardelor internaționale. Potrivit membrilor misiunii, deși au fost constatate unele nereguli, acestea nu pot influența rezultatul final al scrutinului.

„Organele electorale de toate nivelele au asigurat dreptul la vot cetățenilor Republicii Moldova, iar structurile de forță au asigurat ordinea publică în ziua votării. Unele încălcări fixate nu au fost sistemice și nu au putut influența rezultatele finale ale alegerilor.”

Membrii misiunii au mai precizat că ambii candidați au avut condiții egale pentru a se manifesta în cadrul alegerilor. Turul doi al scrutinului prezidenţial a fost monitorizat de 2 382 de observatori naţionali şi internaţionali.

Sursa: Realitatea din Moldova

Articolul precedentBelgienii vor fi vaccinați gratuit împotriva COVID
Articolul următorOra 18:00 – Culisele statului paralel. Dezvăluire bombă despre intervenția lui Victor Ponta în dosarul Lukoil