Pentru mulți români, munca în străinătate este unica oportunitate să își stabilizeze existența și să iasă din criza șomajului în care se găsesc. Cu toate acestea, alegerea trebuie făcută cu atenție, pentru a evita capcana unui entuziasm facil care ar complica lucrurile din pricina unei insuficiente informări prealabile. Nu putem spune că e mai bine sau mai rău să devii „angajat la străini”, ci ne referim strict la realitatea din teren: nu este ușor să găsești un loc de muncă doar pentru că ai ajuns acolo și este riscant să pleci în condiții necunoscute. Iată care sunt cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont.

  1. Decide ce vrei să lucrezi 

Pentru un pas atât de important, trebuie să iei, mai întâi, în considerare munca pe care poți și dorești să o faci. Dacă începi cu un contract deja semnat este ideal, în schimb, dacă pornești la drum cu scopul de a găsi de lucru la fața locului, situația se complică. În acest caz, timpii de cazare se prelungesc și costurile cresc – căci prima perioadă presupune doar cheltuieli – și e bine să te pregătești din timp, astfel încât să nu rămâi strâmtorat sau să intri în panică.

2. Unde te poți angaja cu pregătirea pe care o ai?  

La fel de important este să decizi în ce țară vrei să lucrezi. Nu toate destinațiile sunt aceleași, atât în privința oportunităților, cât și a dificultăților. Oriunde alegi să pleci, ar trebui să vorbești limba locului, fiindcă aceasta reprezintă principala problemă, uneori, dificil de trecut. Sunt cazuri în care este util să cunoști chiar mai mult de o limbă străină, pentru a putea comunica eficient. De exemplu, se poate ca pentru a te angaja în nordul Italiei să știi atât italiana, cât și germana la nivel conversațional, așa cum, pentru un post de asistentă medicală în Germania, să îți fie utile atât germana, cât și engleza. 

3. Ce condiții trebuie să îndeplinești în țara respectivă?

Acest aspect este extrem de important, dacă vrei să fii scutit de stresul pe care îl presupune verificarea ta de către autoritățile locale. Este, așadar, fundamental să te informezi în legătură cu toate obligațiile tale cu privire la documentele pe care trebuie să le deții înainte de plecare și după sosirea în țara respectivă. 

4. Caută surse de încredere pentru angajare

Acest punct este esențial dacă trebuie să faci față unor eforturi financiare dar și birocrației, atât din țara de origine cât și din cea în care vrei să ajungi. Este, așadar, de importanță vitală să știi că sursa ta de angajare este serioasă și merită să pleci alături de ea la acest drum, mai cu seamă dacă îți oferă facilități precum pregătirea documentelor, transportul, cazarea.  

5. Unde vei locui și în ce condiții? 

În această privință, este bine să iei în considerare rezervarea din timp, cu excepția situației în care cunoști pe cineva care te va găzdui. După ce te-ai instalat, trebuie să te dedici intens căutării unui job– dacă nu ai ceva stabilit dinainte – și obținerii documentației necesare șederii legale în țara respectivă.

În final, îți mai amintim doar că, înainte de a pleca în străinătate, ți-ar putea fi util să urmezi cursuri de formare sau cursuri de specializare, pentru a-ți îmbunătăți abilitățile și a-ți crește șansele pe piața locurilor de muncă. Acest lucru reprezintă o investiție sigură în creșterea ta profesională – care se va dovedi extrem de utilă mai târziu – și este, de asemenea, apreciat în procesul de recrutare.

Articolul precedentKlaus Iohannis: Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile. Păstrăm aceleași restricții
Articolul următorCum te pregătești pentru venirea pe lume a bebelușului tău? 5 lucruri de făcut până la naștere (P)